Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да

...
Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да
Коментари Харесай

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Министерството на здравеопазването ще разреши първата имунизация против коклюш да бъде прилагана месец и половина след раждането , а не както е заложено в Имунизационния календар - след втория месец на бебето. Причината - все още най-вече са записаните случаи на болни във възраст до 1 година и затрудненията при новородените са по-чести. Това оповестяват от Министерски съвет през днешния ден.

Това решение е било взето по време на среща сред премиера Димитър Главчев и министъра на опазването на здравето доктор Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Ситуацията се следи непрестанно, а  не е изненада за специалистите, защото такива пикове се следят всекидневно през интервал сред 3 и 5 години, уточни министър Кондева.

Ангел Кунчев е удостоверил думите ѝ, като съобщи, че растеж на случаите се следи още от средата на предходната година в разнообразни страни в Европа и по света.
 Мангъров предложи на бременните да се имунизират за коклюш
Мангъров предложи на бременните да се имунизират за коклюш

Бебетата и децата да не се събират с доста хора

В България досега записаните случаи на коклюш са 314 , по отношение на 4 за същия интервал на 2023 година По време на срещата е била разисквана и организацията в детските градини и учебните заведения, в които не би трябвало да бъдат допускани деца със признаци на коклюш.

Властите приканват родителите да бъдат виновни и при най-малките подозрения да стопират децата си от посещаване на образователни заведения и да търсят лекарска помощ.

От своя страна Емилия Лазарова разяснява, че в Министерството на образованието и науката деликатно наблюдават ситуацията и всекидневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните ръководства на образованието. От МОН са подготвени да реагират при нарастване на заболеваемостта и при нужда ще бъде въведено образование от разстояние в електронна среда за обособени паралелки.

Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат извършени обикновено и няма да има деца, които да бъдат ощетени, увери Димитър Главчев.

" Може да успокоим обществото, имаме подготвеност да се оправим ", добави той, като съобщи, че е удовлетворен от подхванатите ограничения.
 Десетки класове в няколко учебни заведения в София са карантинирани поради коклюш
Десетки класове в няколко учебни заведения в София са карантинирани поради коклюш

Чака се наставление от РЗИ, под 10 са засегнатите образователни заведения в столицата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР