Министерството на отбраната на Украйна публикува видеоклип, в който украински

...
Министерството на отбраната на Украйна публикува видеоклип, в който украински
Коментари Харесай

Руският „високотехнологичен“ дрон Орлан-10: тиксо, пластмасова бутилка и фотоапарат Canon от нисък клас?

Министерството на защитата на Украйна разгласява видеоклип, в който украински боец разглобява съветски боен дрон за наблюдаване. Процерурата разкрива удивително обикновена структура, в основата на която е ситуиран DSLR фотоапарат Canon от невисок клас.

Двуминутното видео е оповестено от ArmyInform, осведомителната организация на украинското министерство на защитата. В него се вижда боец, седящ до това, което съгласно него е съветски безпилотен летателен уред (БЛА) „Орлан-10“, който се е разрушил в Украйна.

Войникът отбелязва какъв брой изненадващо нискотехнологичен е военният безпилотен аероплан – наблюдаващите бързо означиха, че някои негови аспекти припомнят по-скоро на любителски план за RC аероплан, в сравнение с високотехнологична военна шпионска технология.

Потребителска камера, капачка от бутилка и тиксо
Това, което открива боецът, е, че главната камера, виновна за снимането на изображенията, е Canon EOS Rebel T6i (известен още като 750D) – DSLR фотоапарат, пуснат на пазара през 2015 година с цена на дребно 750 USD, който обаче сега коства към 300-400 USD на пазара на използвани фотоапарати.

Фотоапаратът е инсталиран на дъска благодарение на лента за закрепване с кука и примка (обикновено наричана велкро).

Циферблатът за избор на режима на снимане на фотоапарата е замразен с лепило, което предотвратява инцидентното превключване на режима на снимане по време на полет.

В горната част на дрона капачката на резервоара за гориво подсказва, че може да е направена от някаква пластмасова бутилка за вода. Различни елементи на дрона също са закрепени дружно с някакъв тип тиксо.

Скъпо парче „примитивна“ технология
Украинската осведомителна организация УНИАН заяви през 2017 година, че Орлан-10 коства сред 87 000 и 120 000 $ за численост.

„Орлан-10“ е създаден от основания в Русия Специален софтуерен център ООД, написа УНИАН. „Корпусът и моторът са създадени в Русия, а електронните му съставни елементи идват от Тайван.

„Русия постоянно употребява този модел в Донбас за разузнаване и контролиране на артилерийския огън“.

Сега наподобява, че някои електронни съставни елементи в дрона също идват от Япония, както и от Тайван. През март Canon Europe към този момент разгласи, че стопира нови доставки на артикули за Русия в отговор на нахлуването на страната в Украйна, само че наподобява малко евентуално този ход да окаже някакво въздействие върху това дали Русия ще продължи да употребява камери Canon в бъдещите си дронове.

Орлан-10 както и всеки дребен дрон, е много сложен за забелязване, както с очите, по този начин и с радара. Освен това е много мъчно да бъде свален. Затова разработчиците по света към момента търсят надеждни средства за противопоставяне на този клас дронове. Затова към този момент се употребява композиция от ограничения за противопоставяне на станциите за радиоелектронна битка и пукотевица с оръжие.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР