Министерството на отбраната на Литва реши да започне преговори за

...
Министерството на отбраната на Литва реши да започне преговори за
Коментари Харесай

Литва поиска да закупи танкове „Леопард “ от Германия

Министерството на защитата на Литва реши да стартира договаряния за закупуване на танкове „ Леопард 2 “ от Германия. Това разгласи през днешния ден пред кореспонденти министърът на националната защита Арвидас Анушаускас, представен от Ройтерс, в миг, в който страната-членка на НАТО желае да образува личен танков батальон.

„ Леопард 2 " се създава от „ Краус-Мафей Вегман ", част от германско-френската софтуерна компания „ Краус-Мафей Вегман + Некстер дифенс “.

Имаме желание да образуваме танков батальон, само че доста зависи какви ще са изискванията, на каква цена ще се споразумеем. Така че не мога да дам детайлности, съобщи той, представен от Българска телеграфна агенция.

След началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година НАТО съобщи, че ще ускори наличието си по източната граница на алианса.

Литва, която е прилежаща страна на Русия и на близкия съдружник на Москва - Беларус, сега не разполага с танкове. Новото танково звено би трябвало да има бойна подготвеност до 2030 година. 

Германия се ангажира до 2027 година да разположи в Литва непрекъсната бригада, която да е в бойна подготвеност и да наброява към 4800 военнослужещи. Това ще е първото непрекъснато разполагане на немски войски в непозната страна от Втората международна война насам. От 2017 година страната е отпред на интернационалните сили на НАТО с над 1000 военнослужещи в страната.

Литва неотдавна получи доставка на стойност 670 млн. евро, състояща се от 91 създадени в Германия бронирани бойни машини „ Боксер “, които поръча през 2016 година.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР