Министерство на културата няма капацитет за справедлив и прозрачен конкурс.

...
Министерство на културата няма капацитет за справедлив и прозрачен конкурс.
Коментари Харесай

Дурмана: Министерство на културата няма капацитет за справедлив и прозрачен конкурс

" Министерство на културата " няма потенциал за обективен и транспарантен конкурс. Това съобщи художникът Петко Петков - Дурмана по отношение на състезанието за избор на план за присъединяване на България във Венецианското биенале, представен от БНР.

На 2 януари той е изпратил яростно писмо до МК, до премиера и до Тома Биков, ръководител на парламентарната комисия по просвета и медии.

Общо 17 плана е включвал първият стадий на конкуренцията, проведена от Министерството на културата (МК). От тях към втората част са минали пет.

По думите на създателя процедурата би трябвало да се промени и българското присъединяване във Венеция да се анулира. Неговият план не е класиран в топ 5. Недоволството му обаче се поражда не от това, а от метода на осъществяване на самия конкурс.

Припомняме, че форумът ще се състои от 20 април до 24 ноември 2024 година и във фокуса на работата на създателите ще бъдат имигранти, емигранти, дисиденти, бежанци и изгнаници. България ще взе участие с плана " Съседите ", беше обявено през вчерашния ден.

В писмото си Дурмана излага като претекстове, че не е била публикувана информация за състезанието, а " уеб сайтът на МК е от 2004 година и документите за процедурата се отваряли единствено с " другоземен " браузер. Той е отправил запитвания до МК по отношение на попълване на документите, само че му дали отговор, че и те не знаят.

Художникът декларира, че е направил анкета в групата за обществено изкуство. 86% от участващите в нея не са знаели за състезанието, а тези, които са знаели, са разбрали от членове на журито за състезанието.

" За страдание, съмненията ми дори бяха надминати, когато видях резултатите. Това е следващият нагласен конкурс ", акцентира Петко Петков. Той дефинира методът за оценка на плановете като циничен. Дурмана разяснява, че състезанието не е за авторски план, а за кураторски план и дава образец с присъединяване на международно известния куратор Дейвид Елиът.

" МК подхожда все едно е социална поръчка за инфраструктурен план и по тази причина няма по какъв начин да се получи добър резултата. Конкурсът е нагласен ", повтори Петко Дурмана и добави. Според него доста от плановете не дават отговор на тематиката на тазгодишното Венецианското биенале.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР