Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба сподели, че

...
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба сподели, че
Коментари Харесай

Дмитро Колеба пред Euronews: Русия се подготвя за масови нападения, но сме подготвени и ще надделеем

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба показа, че страната е в очакване на следващите въздушни офанзиви на Русия. В диалог с Euronews Сърбия, той разиска вярата си за триумф на договарянията за влизане на страната в Европейски Съюз, които стартират идната седмица.

 

- Г-н министър, благодаря Ви доста, че приехте поканата.

 

- За мен е удоолствие.

 

- Каква е обстановката в Украйна сега? Времето трансформира ли ситуацията на фронта? Как се подготвяте за зимата? Притеснявате ли се, че ще има още веднъж вреди в енергийния бранш?

 

- Ако погледна през прозореца сега мога да видя доста сняг. Студено е. Зимата дойде. Имахме няколко мощни стихии, само че се съмняваме, че Русия ще се опита да се възползва от сегашните метеорологични условия. Вече претърпяхме първата огромна офанзива с дронове за сезона. Вероятността ударите да продължат е много висока. Подготвили сме се доста по-добре за тази зима, в сравнение с предходната. В същото време обаче знаем, че Русия е събрала още оръжия и се приготвя за всеобщи набези. Сигурен съм, че в последна сметка ще надделеем и ще се оправим, само че битката ще бъде сложна.

 

- Войната в Газа също тече сега и до някаква степен засенчва войната в Украйна в медиите. Какво мислите за това? Чуваме също и за отмалялост, провокирана от войните в Европа.

 

- Чувствам се зле като се сетя за всички войни по света. Непоносимото страдалчество и болката са част от всяка една от тях. Ние знаем това по-добре от всеки различен. Да, тъпо е, че медийните репортажи за всяко ново събитие засенчват старите, които не престават да се случват. Не сме сюрпризирани от намаляването на медийното отразяване на войната в Украйна. Не можем да кажем, че следим същото нещо, когато става въпрос за политическо внимание и поддръжка. Преди няколко дни се срещнах с доста представители на НАТО и Евросъюза и всички те ме увериха в две неща. Първото е, че изрично отхвърлят понятието, че са се “уморили от войната “. Второто е, че в действителност са решени да усилят поддръжката си за Украйна. Правят го, тъй като схващат какъв е залогът в тази война. Става въпрос за доста повече от суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. 

 

- Не Ви ли тормози, че популистки претенденти, които не поддържат Украйна, идват на власт на доста места в Европа или да вземем за пример патовата обстановка в конгреса на Съединени американски щати?

 

- Вижте, откогато сме във война през последните две години се тормозя единствено, когато кучето ми не ме слуша. 

 

- Тази година е десетата годишнина от вълната от демонстрации Евромайдан в Украйна, както и годината, в която Евросъюзът стартира договарянията за присъединение на страната ви към блока. Защо е значимо за Украйна да започват тези договаряния? Питам този въпрос като гражданин на страна, която знае, че процесът е доста дълъг и може да продължи с години.

 

- Мисля, че отговорът е еднакъв за Украйна, както и за Сърбия. И двете страни принадлежат на Европа. Ние сме европейски народи. Може да се разграничаваме по отношение на националните си ползи, само че сме европейци. Става дума за това да се придържаме към европейските правила, правила и метод на живот. Разбира се, нито участието ни в Евросъюза, нито в НАТО може да спре войната. Но това Украйна да стане член и на двете организации е най-хубавият метод за попречване на бъдещи войни на континента. Това би осигурило сигурността и просперитета на всички европейски нации.

 

- Тоест за Вас това е по скоро въпрос на сигурност. Разбира се, Украйна би желала да се причисли към Евросъюза допустимо най-бързо поради обстановката сега. Какво мислите, че ще значи това за страните на Западните Балкани, които водят тези договаряния от години и сега се приближават по-близо до условията на блока?

 

- Подкрепяме метода, който се употребява за присъединение към Евросъюза. Призоваваме обаче да не се повтаря грешката с отлагането на приемането, на която и да е страна в Блока, освен Украйна. Това включва и страните-кандидатки от Западните Балкани. Смятаме също по този начин, че Украйна бе страната, която извади Общността от ситуацията на застой при разширението на Съюза. Ако погледнем две години обратно в предишното в Евросъюза нямаше сериозна полемика за това и присъединението на Западните Балкани бе отсрочено. Именно поръчката за включването на Украйна промени изказванията на Блока по отношение на разширението му. Всички ние желаеме той да стане по-голям. За да се случи това обаче, Блокът се нуждае от всички нас - Украйна, Молдова и Западните Балкани

 

- Нека в този момент поговорим за взаимоотношенията сред Украйна и Сърбия. Нещата не наподобяват добре сега, тъй като Сърбия не се включи в глобите на Запада, сложени над Русия. Въпреки това страната подлага на критика съветската експанзия и поддържа запазването на територията на Украйна. Как виждате Вие взаимоотношенията сред страните ни?

 

- Мисля, че те постоянно са били положителни. Няма нищо, което да ни отдалечава една от друга. Прави сте. Отказа на единодушие на Сърбия за глобите против Русия, е огромно отчаяние за нас. Въпреки това ние виждаме, че Сърбия поддържа Украйна, както и Украйна поддържа Сърбия. От десетилетия ние сме за териториалната целокупност на Сърбия. Президентът Вучич се срещна с президента Зеленски. Той също се включи в срещата на Западните Балкани с Украйна. Говорителят на вашия парламент взе присъединяване в срещата на върха в Крим, а министър-председателят ви направи послание на междуправителствената среща. Политическото бъдеще и на двете ни страни е да станем част от Евросъюза. Всичко останало е въпрос на дипломация.

 

- Казахте, че сте бил отчаян от неналичието на поддръжка за глобите над Русия. Това може ли да се промени съгласно Вас посредством другите типове помощ, които Сърбия предлага на Украйна да вземем за пример филантропичната помощ за бежанците?

 

- Всяка страна би трябвало да се преглежда настрана и да се прави оценка съгласно заслугите си. Разбира се, не се концентрирам доста върху казуса със глобите, заради повода, която споменахте. Санкциите са единствено един от детайлите на нашите интернационалните връзки със Сърбия. И двете страни се опитваме да създадем взаимоотношенията си колкото се може по-позитивни.

 

- Какво би трябвало да се случи, с цел да постигнете съглашение с господин Лавров за преустановяване на войната?

 

- Русия би трябвало да изтегли армията си от територията на Украйна и да сътвори опция за дипломатически връзки.

 

- Какво мислите за мнението на немския канцлер да вземем за пример, който споделя, че не би трябвало да стопираме връзката си с Русия, даже с господин Путин? Г-н Лавров беше в Северна Македония като част от срещата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Имаше проблеми с пътуването му до там, само че той въпреки всичко отиде. Какво мислите за това?

 

- За какво тъкмо става въпрос? За присъединяване на Лавров на срещата на ОССЕ?

Аз гледах срещата от Киев, тъй като не отидох там персонално. Много други външни министри също не участваха. Ние се разминаваме по въпроса с Организацията за сигурност и съдействие в Европа, тъй като съгласно нас най-хубавия метод да я опазим, е да премахнем Русия като част от нея. Други имат вяра, че е от забележителна значимост Русия да резервира мястото си в Организацията и това бе повода Лавров да бъде поканен. Въпреки това мисля, че ние всички сме единни в позицията си, че даже Лавров да се появи на някое такова събитие, той не би трябвало да се усеща удобно. Това, което разбрах от отчета, който получих е, че това е било всеобщото мнение в Скопие.

 

- Говорейки за съглашения, Сърбия може ли да има роля в това да улесни провеждането на договаряния в бъдеще, имайки поради, че Белград има положителни взаимоотношения освен с Киев, само че и с Москва? За никой не е загадка, че водачите на Съединени американски щати и Русия се срещнаха в Белград преди години, като тогава приказваха за обстановката в Донбас.

 

- Много страни се пробваха да спрат войната през цялото време на съветската инвазия, само че доста малко от тях съумяха да реализират някакъв резултат. Бих предложил да създадем две неща вместо да се занимаваме със прекъсването на войната. Бих предложил да се поддържа мирната формула на Украйна като метод за привършване на спора. Освен това бих предложил да се фокусираме върху характерни проблеми, провокирани от войната. Например някои от страните в този момент работят за връщането на украинските деца, които бяха депортирани незаконно. Те бяха безусловно отвлечени от Русия. Това е единствено един от проблемите, свързани с войната, само че е в действителност значим. Някои страни употребяват своите връзки в Москва, с цел да ни оказват помощ да върнем децата назад вкъщи. Мисля, че тази тактика, която се концентрира върху характерни проблеми, вместо да се концентрира върху огромни тематики като войната и мира, е по-ефективна.

 

- Заговорихте за мирната формула на Украйна. Какво се случва с нея? Има ли развиване по въпроса? Какво е вашето мнение?

 

- Постигаме добър прогрес по въпроса с разширението на листата с страни, които вземат участие в диалога, като съветниците или дипломатическите представители. Разбира се, нашата цел е да свикаме по-широка среща на водачите. Все още не можем да приказваме за характерна дата, само че сме подготвени изцяло да разбираем мирната си формула и да притеглим повече страни.

 

- Въпреки това войната към момента продължава. Това, което ще се случи идната седмица е среща в Съединени американски щати, на която ще бъде разисквано това Украйна да създава сама оръжията, които употребява във войната. Можете ли да допълните нещо по тематиката?

 

- Става дума за потенциала на Европа да направи по-ефективна и да ускори продуктивността на отбранителната промишленост като усили производството на оръжия и муниции. Тя би трябвало да го направи освен за Украйна, само че и за личните си потребности. Аз акцентирах на това в моята полемика с НАТО и Евросъюза. Трябва да изградим едно общо пространство за отбранителната промишленост, което да включва членовете на Блока и кандидат-членките като Сърбия, които са подготвени да бъдат част от него. Говорим за съществени вложения във всяка страна и за основаване на нови работни места. Това е най-важното нещо, което можем да създадем, с цел да предпазим Европа от заканите. Това са и тематиките, които ще бъдат част от полемиката ни в Съединени американски щати. Въпреки че се назовава Американско-Украински конгрес в него може и би трябвало да бъдат включени всички заинтригувани страни. Ако Сърбия има интерес, тя също би трябвало да може да взе участие.

 

- Като изключим този конгрес, получава ли Украйна всички оръжия, от които се нуждае? Пристигат ли те в страната задоволително бързо? Имам поради танковете и бойните изтребители F-16. Задавам този въпрос и поради фокуса на Съединени американски щати над войната в Газа?

 

- Докато продължава войната няма да има ден, в който да мога да кажа, че получаваме всичко, от което се нуждаем. Докато продължаваме да се борим постоянно ще имаме потребност от повече. Когато спечелим и войната е завършила, тогава ще кажа на драго сърце на сътрудниците ни: “Благодаря Ви. Вие ни дадохте всичко, от което се нуждаехме и го направихте по проект. ” Но сега, тъй като войната продължава, а не тъй като периодите не се съблюдават, не мога да кажа, че получаваме всичко, от което се нуждаем. Споменахте бойните изтребители. Нямаме никакви проблеми с този план. Разбира се, обстановката е много комплицирана по доста аргументи, главно механически. За момента обаче всичко се случва по проект. 

 

- Г-н министър, за край желая да ви задам още един въпрос. През март идната година би трябвало да се проведат избори в Украйна. Ще се случи ли това или вотът ще бъде отсрочен?

 

- Според изследванията, украинците нямат никакво предпочитание да се организират избори. Най-важното нещо е да намерим отговор на някои доста сложни въпроси, свързани с организирането на вота. Например по какъв начин ще гласоподават бойците, жителите на завзетите територии или милионите украинци, които живеят в чужбина. Ситуацията е много комплицирана. До в този момент не съм чувал за страна, която да претърпява такава огромна война и все пак да организира президентски избори. Украйна не е страната, на чиято територия ще се организира подобен тип опит. Ние сме територия на народна власт и ще продължим да се развиваме като такава.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР