Министърът на търговията на САЩ посети Китай, призовава за „стабилни“ връзки

...
Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо се срещна с
Коментари Харесай

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо се срещна с китайски официални лица в Пекин, докато Вашингтон се опитва да закърпи отношенията между двете най-големи икономики в света след години на повишено напрежение.

Раймондо, който пристигна в Китай в неделя, провежда тридневни срещи с китайски официални лица и бизнес лидери, докато администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се стреми да стабилизира връзките.

Раймондо се срещна в понеделник с китайския министър на търговията Ван Уентао, като каза на колегата си, че е „изключително важно“ двете страни да имат стабилни отношения.

„Споделяме търговия на стойност 700 милиарда долара и съм съгласен с вас, че е изключително важно да имаме стабилни икономически отношения“, каза Раймондо, според информация от Министерството на търговията на САЩ.

„Това е сложна връзка; това е предизвикателна връзка. Разбира се, няма да сме съгласни по определени въпроси, но вярвам, че можем да постигнем напредък, ако сме директни, открити и практични.“

Посещението на Раймондо идва, след като Байдън и китайският президент Си Дзинпин се договориха на срещата на върха на Г-20 в Бали миналата година да „задълбочат комуникацията“ между своите страни след години на нестабилни отношения.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, държавният секретар Антъни Блинкен и пратеникът по въпросите на климата Джон Кери посетиха Китай тази година като част от условното размразяване.

През последните години отношенията между САЩ и Китай паднаха до най-ниската точка от десетилетия на фона на спорове по въпроси, вариращи от търговията и националната сигурност до войната в Украйна и статута на Тайван.

Администрацията на Байдън наложи множество ограничения върху китайската търговия и индустрия в отговор на предполагаеми опасения за националната сигурност, ускорявайки тенденция, започнала при бившия президент Доналд Тръмп.

Пекин разкритикува действията на Вашингтон като „антиглобализация“ и опит да се осуети възходът на втората по големина икономика в света.

Длъжностни лица на САЩ отрекоха да възнамеряват да задушат икономическия растеж на Китай, като настояха, че искат само да „намалят риска“ от икономическите връзки на страните.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР