Мини овцете са вид овце, които са много малки и

...
Мини овцете са вид овце, които са много малки и
Коментари Харесай

Мини Овце

Мини овцете са тип овце, които са доста дребни и сладки, сходно на мини козите. Селектирани са особено с цел да са дребни, домашни и отзивчиви. Идеални са за хора, които желаят да имат овце като домашни любимци, само че нямат задоволително пространство, време или запаси за развъждане на елементарни овце. Мини овцете са доста интелигентни, послушни и занимателни животни, които могат да донесат доста наслада и наслаждение на своите притежатели.

Как наподобяват мини овцете?

Мини овцете са доста по-малки от елементарните овце. Височината на мини козите е от 40 до 60 см и тегло от 15 до 40 кг. Имат къси и дебели крайници, дребни и заоблени глави, дълги и висящи уши и къси или дълги опашки. Окраската им е разнообразна и може да бъде бяла, черна, кафява, сива, на петна или пъстра. Имат гъста и мека вълна, която може да бъде къдрава, вълниста или гладка. Може да имат или да нямат рога според от пола и породата. Притежават положителни зрение, слух и подушване, които им оказват помощ да се ориентират и да се пазят.

Произход на мини овцете

Мини овцете са селектирани през последните десетилетия в разнообразни страни като Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия, Англия, Холандия. Резултат са от кръстосване на разнообразни породи овце като Шетландска, Саутдаунска, Дорпер, Хампширска, Яковска. Целта на селекцията на мини овцете е била да се основат овце, които са дребни, здрави, плодовити, адаптивни и отзивчиви. Тези животни са предопределени за хора, които желаят да имат овце като домашни любимци, само че нямат опция да се грижат за огромни и тежки овце. Мини овцете могат да живеят в дребни градини, дворове, ферми или жилища.

Породи мини овце

Съществуват разнообразни породи мини овце. Някои от най-популярните и публикувани са:

Мини овце Бейби Дол

Това е порода, която е селектирана в Съединени американски щати от Южноафриканска Саутдаунска овца. Тя е доста блага и пухкава, с къдрава бяла или черна вълна. Достига височина от 45 до 60 см и тегло от 20 до 40 кг. Има рога според от пола. Тя е доста отзивчива, умна и послушна. Дава към 1.5 кг вълна на година и може да се храни с трева, сено и зърно. Породата е подобаваща за деца, възрастни и други животни.

Овце Мини Чевиот

 Породи овце

Това е порода, която е селектирана в Нова Зеландия от Шотландска Чевиотска овца. Тя е доста витална и енергична, с гладка бяла вълна. Достига височина от 40 до 50 см и тегло от 15 до 25 кг. Има рога според от пола. Тя е доста любопитна, игрива и самостоятелна. Дава към 2 кг вълна на година и може да се храни с трева, сено и зърно. Тя е подобаваща за дейни и рисковани хора, които желаят да имат овца като другар.

Овце Мини Яков

Това е порода, която е селектирана във Англия от Яковска овца. Тя е доста невероятна и красива, с пъстра вълна и два или четири рога. Достига височина от 50 до 70 см и тегло от 25 до 45 кг. Има рога и при двата пола. Представителите на породата са доста умни и смели. Дават към 2.5 кг вълна на година от животно и могат да се хранят с трева, сено и зърно. Подходящи са за хора, които желаят да имат овца като бранител.

Как да се грижим за мини овцете?

Мини овцете са доста обществени и отзивчиви и обичат да бъдат в компания на хора и други животни. Те са доста интелигентни и послушни, което ги прави лесни за образование и дресиране. Могат да научат разнообразни команди, трикове и игри, с които да забавляват и да впечатляват своите притежатели.

Мини овцете имат някои съществени потребности, които би трябвало да бъдат задоволени, с цел да бъдат здрави, щастливи и продуктивни. Някои от тях са:

Мини овцете би трябвало да бъдат поддържани чисти и сухи, с цел да се предотвратят заболявания, паразити и раздразнения на кожата. Трябва да бъдат постоянно подстригвани, изключително през лятото, когато вълната им може да аргументи прегряване. Трябва да бъдат постоянно обезпаразитявани, имунизирани и проверявани от ветеринар. Те би трябвало да бъдат почиствани от изпражнения, тиня и други замърсители, които могат да се натрупат върху тялото им.

Мини овцете би трябвало да бъдат предпазени от хищници, крадци, неподходящи климатични условия и други рискове. Трябва да имат постоянна и здрава ограда, която да предотвратява бягство или влизане на нежелани посетители. Трябва да имат заслон, където да могат да се скрият от дъжд, сняг, вятър или горещина. Необходимо е слагането на идентификационни маркери като обеци, татуировки или чипове, които да ги бележат като ваша благосъстоятелност. Животните би трябвало да бъдат следени и следени, с цел да се предотвратят произшествия или проблеми при овцете.

Хранене на мини овцете

Мини овце би трябвало да бъдат хранени с качествена и разнообразна храна за преживни, която да им обезпечи всички нужни хранителни субстанции. Осигурете им непрекъснат достъп до чиста вода и сол, която им оказва помощ да контролират минералния баланс в организма. Те би трябвало да имат задоволително пространство за паша, където могат да си набират свежа трева и други растения. Трябва да имат и достъп до сено, което им обезпечава влакнини и сила. Мини овцете могат да се хранят и със зеленчуци и плодове като моркови, ябълки, круши, дини, само че не би трябвало да ядат храни, които са токсични или несъответствуващи за тях като чесън, лук, шоколад, авокадо, грозде.

 Мъжки мини овце

Мини овце са преживни животни, което значи, че се хранят най-вече с трева, сено, зеленчуци и плодове. Имат четири стомаха, които им оказват помощ да разграждат и усвояват храната. Те са доста ефикасни в потреблението на питателните субстанции и не изискват доста добавки. Мини овцете са придирчиви в храненето и избират качествена и свежа храна. Много са чистоплътни и не ядат храна, която е нечиста, плесенясала или гнила. Хранят два пъти дневно - заран и вечер. Мини овцете са адаптивни към разнообразни климатични условия и могат да живеят на сухи или влажни места.

Мини овце се хранят съгласно сезона, възрастта, пола, бременността и интензивността си. Трябва да одобряват повече калории и протеини през зимата, когато имат потребност от повече сила, с цел да се оправят със студа. Те би трябвало да се хранят с повече витамини и минерали напролет и лятото, когато имат потребност от повече здраве и напредък. През бременността и лактацията би трябвало да одобряват повече калций и фосфор. Трябва да одобряват повече вода и електролити през дейните интервали, когато имат потребност от повече хидратация и регенерация.

Полза от мини овцете

Мини овцете са селектирани за да се основат овце, които са дребни и отзивчиви. Предназначени са за хора, които желаят да имат овце като домашни любимци, защото могат да живеят в дребни градини, дворове, ферми или жилища. Те са доста интелигентни, послушни и занимателни животни.

Мини овцете се употребяват главно като домашни любимци, само че също по този начин и като производители на вълна, мляко и месо. Те дават висококачествена и мека вълна, която може да се употребява за плетене, тъкане, филцване. Те дават вкусно и здравословно мляко, което може да се употребява за пиянство, готвене, произвеждане на сирене. Те дават малко, само че нежно и ароматно месо, което може да се употребява за готвене. Те са доста плодовити и лесни за размножаване, което ги прави стопански преференциални и ефикасни.

Мини овце могат да се отглеждат единствено като домашни любимци, в случай че се съблюдават някои условия и условия. Някои от тях са:

Да има позволение от локалните управляващи за развъждане на овце в градски условия. Някои градове или селища могат да имат ограничавания или забрани за развъждане на животни, които не са кучета или котки. Трябва да се ревизира законодателството и да се получи нужната документи за развъждане на мини овце.

Да има задоволително пространство и съоръжение за развъждане на овце. Мини овце са дребни, само че въпреки всичко са животни, които имат потребност от място за хранене, придвижване, отмора и отбрана. Трябва да се обезпечи най-малко 10 кв.м. земя за всяка овца, която да е оградена, осветена и с достъп до вода. Трябва да се обезпечи и оборудване за заслон, където овцете да могат да се скрият от дъжд, сняг, вятър или горещина. Трябва да се обезпечи и съоръжение за хранене, разчистване, подкастряне и лекуване на овцете.

Да има задоволително време и познания за развъждане на овце. Мини овце са доста обществени и отзивчиви животни, които обичат да бъдат в компания на хора и други животни. Те са доста интелигентни и послушни, което ги прави лесни за образование и дресиране. Те могат да научат разнообразни команди, трикове и игри. Те са доста любопитни и игриви и се нуждаят от постоянни разходки, извършения, игри и внимание, с цел да бъдат щастливи и здрави.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР