Миналата седмица вниманието на всички, които следят OpenAI се насочи

...
Миналата седмица вниманието на всички, които следят OpenAI се насочи
Коментари Харесай

Запознайте се с 35-годишната Мира Мурати, главен технически директор на OpenAI

Миналата седмица вниманието на всички, които наблюдават OpenAI се насочи към основния механически шеф на стартъпа за изкуствен интелект Мира Мурати

Емил Василев преди 26 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 13:10 | 06.03.2023

Известен нидерландски сеизмолог предвижда трусове в 12 области на планетата

АвтомобилиИван Давидов - 9:40 | 05.03.2023

ТОП 10 на вълците в овча кожа измежду автомбилите

IT НовиниЕмил Василев - 17:00 | 06.03.2023

Забраната за 8K тв приемници в Европейски Съюз влиза в действие – ето по какъв начин Samsung я заобиколи

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Миналата седмица вниманието на всички, които наблюдават OpenAI се насочи към основния механически шеф на стартъпа за изкуствен интелект – Мира Мурати. Името на Мурати като че ли изплува от неизвестността, като няколко индийски медии разгласиха публикации, в които се твърди, че произходът ѝ е индийски. Мурати обаче е от албански генезис. Родена в фамилията на гимназиални учители от Вльора, а самата Мурати е родена и израснала в Сан Франциско.

Образование и кариера

35-годишната Мурати е учила в колежа „ Дартмут “, в който приключва бакалавърска степен по машинно инженерство, след което стажува като летен анализатор в „ Goldman Sacks “. След това тя работи като инженер по усъвършенствани концепции във френската авиокосмическа компания „ Zodiac Aerospace “, след което е назначена за старши продуктов управител в Tesla за техния автомобил „ Model X “. Опитът на Мурати в региона на бизнеса и инженерните науки явно е бил потребен.

След това тя работи две години като вицепрезидент по продуктите и инженеринга в Leap Motion – софтуерна и хардуерна компания, която създава контролери, позволяващи на потребителите да манипулират цифрови обекти с придвижванията на ръцете си, когато са свързани с PC или Mac. В началото на кариерата ѝ в Leap Motion компанията пусна нов програмен продукт, предопределен за следене на ръцете във VR.

През 2018 година Мурати се причислява към OpenAI като вицепрезидент по приложния изкуствен интелект и партньорствата. По това време OpenAI към този момент усилва изследователската си активност. През 2019 година OpenAI се трансформира от организация с нестопанска цел в организация със стопанска цел, въпреки и с горна граница.

След това Мурати се изкачва по стълбицата, с цел да стане старши вицепрезидент по продуктите и партньорствата в компанията, преди да стане основен софтуерен шеф преди 10 месеца. След назначението на Мира Мурати за основен механически шеф OpenAI пусна някои от най-интересните си планове с изкуствен интелект като DALL.E 2 и ChatGPT, които откриха път към обществеността.

Няма съвсем никаква информация за персоналния живот на Мурати, като се изключи че е почитателка на научнофантастичната класика „ 2001: Космическа авантюра “, на поета Райнер Мария Рилке и на рок групата Radiohead.

По-трудните въпроси към ИИ

Макар че по-голямата част от работата й е била при закрити врата, с възходящия звук към инструментите за генеративен изкуствен интелект и навлизането на OpenAI в необятната общност, Мурати стартира да се появява по-често в общественото пространство в последно време. Преди четири месеца тя се появи в известното американско предаване „ The Daily Show “, с цел да разиска последствията от тези мощни принадлежности с изкуствен интелект.

През 2021 година компанията наема Ян Лейке, откривател в региона на машинното образование, който в този момент управлява техния екип за нареждане, което е сигнал за засилен фокус върху образованието с укрепване от човешка противоположна връзка.

Мурати работи в тясно съдействие с Лейке, както е видно от Twitter, и също по този начин е обсъждал смисъла на включването на противоположна връзка по време на образованието на моделите на ИИ. В полемика преди осем месеца с CogX тя изясни:

„ Искаме тези модели да следват нашите очевидни указания, само че също по този начин желаеме да следват нашите скрити указания, тъй че не желаеме да основават стандарти или да генерират нездравословни реакции или отговори. Искаме главно да подхождат на това, което имаме поради или желаеме. За да реализираме това се нуждаем от човешка противоположна връзка в цикъла на работа. “

В същата полемика, до момента в който приветстваше цялостното влияние на ИИ, тя искрено призна, че не знае дали инструментите с ИИ в последна сметка ще заместят човешките работни действия.

„ Не сме сигурни дали ИИ ще ни размени изцяло или ще добави това, което вършим. Не е ясно какво ще се случи с работните места, по какъв начин ще наподобяват системите за ръководство или икономическите системи. Но считам, че като цяло може да има доста позитивно влияние в смисъл, че може да реши доста сложни проблеми в действителния свят, като да вземем за пример изменението на климата или при лекуването на заболявания. “

В изявлението си за „ The Daily Show “ Мурати възприе неангажиращ метод сходен на този, който изпълнителният шеф и създател на OpenAI, Сам Алтман видимо е възприел, когато е ставало въпрос за тежки опасения, свързани с етиката към техните принадлежности. Мурати назова приложенията на OpenAI „ човешки помощници “ и съобщи, че те ще станат тъкмо такива, „ каквито обществото ги направи “.

OpenAI постоянно е имала прям метод към признаването на това, което техните принадлежности могат или не могат да вършат, който Мурати очевидно също е възприел. Въпреки това тя също по този начин е приела, че някои от тези въпроси, като да вземем за пример точните последствия от ИИ за хората, може би са прекомерно огромни и даже прекомерно отворени, с цел да се отговори на тях в този момент.

В неотдавнашно изявление за списание Time Мурати прикани за контролиране на ИИ, като съобщи, че не е „ прекомерно рано “ политиците да се занимават с ИИ.

„ Важно е OpenAI и компании като нашата да вкарат това в публичното схващане по метод, който е следен и виновен, само че защото ние сме дребна група хора, се нуждаем от още един звук принос в тази система и от доста повече принос, който да надвишава технологиите – несъмнено регулатори и държавни управления и всички останали “, изясни тя.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР