Миналата седмица Франция наложи вечерен час в големите градове, Испания

...
Миналата седмица Франция наложи вечерен час в големите градове, Испания
Коментари Харесай

The Times: Докато Европа се подготвя за смъртоносна зима, Изтокът отново е на крака

Миналата седмица Франция наложи вечерен час в огромните градове, Испания затвори питейни заведения и заведения за хранене, италианските лекари се оплакаха от възходящ напън върху лечебните заведения, а Чехия затвори учебните заведения, написа The Times.

Ангела Меркел предизвести за идна "катастрофа " в Германия, а Англия е раздрана сред хаоса и рецесията.
В Източна Азия и Тихия океан нещата стоят напълно друго. Икономическите, културните и спортните действия се възвръщат в Китай, Япония, Южна Корея, Сингапур, Виетнам, Тайван и Тайланд. В Индонезия, Малайзия и Филипините честотата на заболеваемост към момента е висока, само че пикът е изгладен.
Дори китайският град, където коронавирусът се появи за първи път през декември предходната година, претърпява бързо възобновление. Миналата седмица членове на филхармоничния оркестър на Ухан се показаха на първия от януари насам фестивал на класическата музика. Женският футболен тим на Ухан завоюва националното състезание.

Нов интернационален въздушен товарен маршрут свързва Ухан и етиопската столица Адис Абеба. Предаденият на болничното заведение стадион се върна към първичното си предопределение, 7,5 хиляди почитатели към този момент са гледали баскетболен мач там.

Дали всичко това е просто агитация, целяща да смути Запада? Или е горделивост, че Китай се е отървал от вирус, който малко европейски страни могат да сдържат? Във всеки случай, контрастът в реакциите поражда неуместни въпроси по отношение на задаващите се вероятности за мъчителна зима в Европа.

Какво направиха, а ние не можахме?

Вината за пандемията е на Китай и въобще не е изненадващо, че той съумя да се оправи с вируса, тъй като това е комунистическа тирания и хората вършат каквото им се каже.

По принцип по този начин нормално изяснява Западът какво се случва. Междувременно Европа се озова във война със себе си поради целия този спор за това дали карантината работи, заслужава ли си да се носят маски, да се отварят учебни заведения и да се затварят границите.

„ В източните страни управляващите са на огромна респект “, сподели доктор Джулиан Танг, клиничен вирусолог от Университета в Лестър, който е работил в Хонконг и Сингапур. "Ако бъдат помолени за нещо, тогава множеството хора ще се подчинят. "

В същото време "протестите и разногласията са доста по-чести на Запад ", сподели той. „ Поради това въвеждането на всяка директива или тактика е по-бавно и„ демократичният “подход разрешава на вируса да се популяризира доста по-бързо. “

Въпреки това, Teng и други специалисти считат, че освен другите политически системи вършат разликата в потискането на вируса. Това не е първият път, когато някои нови смъртоносни вируси идват от Китай, тъй че останалите страни в района бяха готови, съгласно тях, за неизбежното.

„ Опитът от Sars (тежък изострен респираторен синдром, който се появи за първи път в Китай през 2013 г.) е повлиял на скоростта, с която са взети ограничения за преодоляване на новия вирус “, сподели професор Сиан Грифитс, английски специалист по здравеопазване; той управлява проучванията на Сарс в държавното управление на Хонконг.

След епидемията на Сарс носенето на маски стана известно в Азия. В Хонконг границите бяха неотложно затворени и бяха въведени наложителни проби и карантина за влизащите.

Всички, които са дали позитивни проби, са били откарани в лечебни заведения, а техните родственици и пасажери, които са се свързали, са били изпратени в хотели. Проследяващи гривни са издадени на тези, които са влезнали с негативен тест и са били „ старателно “ следени, сподели Грифитс. „ Сравнете това с ограниченията за карантина на английските летища. “

Можете ли да се доверите на китайската статистика?

„ Населението на Обединеното кралство е 20 пъти по-малко от Китай “, отбелязва публикация, оповестена неотдавна в The Lancet. - Междувременно има 5 пъти по-малко случаи на covid-19 и съвсем 10 пъти по-малко смъртни случаи там. Всичко това ни води до въпроса: по какъв начин Китай съумя да поеме контрола над пандемията? "

Малко специалисти не престават да имат вяра, че Китай изопачава данните, без значение какво се е случило в доста ранните дни във Ухан, когато Доналд Тръмп и други бяха уверени, че чиновниците крият първичното разпространяване на заболяването. От средата на август страната не е записала нито една гибел и доста дребен брой нови случаи. „ Втората вълна “, почнала в края на юли, се оказа единствено дребна вълничка.

Lancet посочи няколко фактора, които са помогнали на китайците,- от техния опит с инфекционни огнища до техния относително дребен брой домове за възрастни хора и способността им да усилят бързо производството на персонални защитни средства.

Карантината в Ухан продължи 76 дни, нямаше публичен превоз и придвижването на популацията беше "силно лимитирано ", споделя The Lancet. "Десетки градове постановиха ограничавания, които разрешават единствено на един член на фамилията да напуща къщата на всеки няколко дни, с цел да купува хранителни запаси. "

От най-ранните си дни Пекин реагира доста строго на всевъзможни признаци на експлоадирането на ковид. Когато Кингдао заяви за нови 12 случая този месец, управляващите тестваха всичките девет милиона поданици.

През август Ухан беше хазаин на голямо празненство на басейна като част от тържествата, с цел да отпразнува успеха над ковид. Когато това се случи, държавната медия Global Times не можа да устои да подразни Запада, пишейки: „ Твърдите превантивни ограничения имат последици “.

Ами съседите на Китай?

Теорията, че диктатурите имат преимущество в битката с пандемиите, ще се провали, в случай че разгледаме демократичните Южна Корея и Тайван, и още повече, в случай че мислим за Нова Зеландия.

Някои страни в Тихия океан обаче вкараха ограничения, които малко западни страни се осмелиха даже да обмислят. Властите на Хонконг използваха суперкомпютър за следене на връзките и придвижванията. Едва ли доста британци биха се зарадвали, в случай че Скотланд Ярд ги беше последвал.

Като цяло, „ страните от Източна Азия одобриха съществено опасността от COVID-19 и реагираха неотложно. Тези страни бяха иостанаха бдителни заради продължаващите опасности [след Sars и Meers /Близко-източния респираторен синдром/, друга коронавирусна болест, която се появи за първи път през 2012 г.]. Когато се появи covid-19, те към този момент бяха отчасти подготвени за него “, споделя Тенг.

Тенг показва различен фактор, който може да изясни разликата сред Запада и Изтока. Азия е привикнала да се бори с вирусни респираторни болести, до момента в който западната здравна система „ е по-фокусирана върху лекуването на неинфекциозни болести като диабет, хронични сърдечни, белодробни и бъбречни болести, деменция и рак.

В случай на тези болести лекарите имат време да реагират по-бавно. Лекарите нямат навика да се оправят с огромни епидемии и не могат да открият обстановки, при които е нужна бърза, всеобхватна реакция. Почти почиват на лаврите си “, споделя Тенг.

Те стават ли по-богати, до момента в който ние ставаме по-бедни?

Икономическото възобновяване е неравномерно, само че спрямо паниката в Западна Европа, обстановката в Азия наподобява по-розова. Китай демонстрира по-голям напредък от която и да е друга огромна стопанска система, макар че плануваният за тази година растеж от 1,9% е много под равнището си от предпандемията.

Очаква се Англия да подписа 10% тази година. Международният валутен фонд пресметна, че общата световна стопанска система ще се свие с 4,4%.

Икономиката на Виетнам е доста по-скромна, само че също по този начин претърпява позитивна динамичност. В тази връзка той ще изпревари китайците, тази година растежът му ще бъде 2,7%, а следващата година ще бъде 7,2%. През септември, след седем месеца криза, износът на Южна Корея стартира да се възвръща.

Икономиката на Тайланд е подвластна от туризма, тъй че е потърпевша доста, макар че страната в този момент последователно отваря границите си. Този месец Пукет ще бъде хазаин на първия интернационален полет от - и това е неизбежно - Китай.

Япония също се пробва да укрепи своя туристически бранш и обмисля да отстрани наложителната двуседмична карантина за бизнес пътувания.

Втората вълна стартира да понижава и страната опитва с бейзбола - с вярата, че отсрочените олимпийски игри въпреки всичко ще се проведат през 2021 година. Този месец над 25 000 почитатели ще посетят 34 000 локалния стадион в Йокохама, с цел да гледат три бейзболни мача.

Централизираното взимане на решения и послушното население способстваха за възходящото разделяне сред Запада и Изтока в битката за угнетяване на пандемията. Междувременно специалистите не се съмняват, че Западът би могъл да се оправи по-добре.

„ Сега имаме резултатите от няколко изследвания, употребяващи разнообразни модели. Открихме, че в случай че някои западни страни са въвели карантина даже седмица по-рано, резултатът щеше да бъде необикновен “, споделя професор Мартин Маккий от Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР