Миналата седмица едно новаторско космическо превозно средство извърши дебютния си

...
Миналата седмица едно новаторско космическо превозно средство извърши дебютния си
Коментари Харесай

Последният номер на най-големия самолет в света

Миналата седмица едно новаторско галактическо транспортно средство извърши дебютния си полет – с помощта на колосален аероплан, въоръжен с обсег на крилата, по-дълъг от игрище за мач.

С обсег на крилата от 117 метра, Рок на компанията Scaled Composites се смята за най-големия аероплан в света в употреба. Когато е празен, той тежи 226 796 кг и се нуждае от шест мотора Pratt & Whitney PW4056, с цел да се издигне.

По създание това е великански работен кон, кадърен да придвижва извънредно тежки товари на огромни височини. Общо оптималното му тегло при политане може да стигне внушителните 589 670 кг.

В последната проява на мощта си Рок неотдавна взе присъединяване в първия полет с мотор на тестовия уред Talon-A (TA-1), който съгласно изказването има за цел да проправи пътя към първия „ частно финансиран, неведнъж приложим, хиперзвуков “ уред в Съединени американски щати.

На 9 март 2024 година Рок излетя от въздушния и галактически порт Мохаве в Рутан Фийлд в Калифорния с завързан към шасито ТА-1. След това транспортното средство беше освободено във въздуха, възпламени моторите си и извърши първия в историята си полет с мотор.

Stratolaunch е много скромна във връзка с детайлностите за полета, само че твърди, че той е бил сполучлив, и декларира, че аерокосмическият уред TA-1 съвсем е достигнал хиперзвукова скорост от 5 Мах (което е пет пъти повече от скоростта на звука).

„ Днес беше страховит ден за екипа на Stratolaunch. Изключително се гордея с тяхното неизменност, с цел да доближат до този миг. Успехът на теста е директен резултат от техническото майсторство и професионализма на екипа “, съобщи доктор Закари Кревор, основен изпълнителен шеф на Stratolaunch.

До този миг Stratolaunch изживява нещо като пътешестване с влакче на ужасите. Компанията е основана през 2011 година от Бърт Рутан и съоснователя на Microsoft Пол Алън за създаване на орбитални ракети.

За страдание Алън умря през 2018 година на 65-годишна възраст заради затруднения от неходжкинов лимфом, което принуди компанията да редуцира част от личния състав и да приключи някои от плановете си. През идната година Stratolaunch бе закупена от частна капиталова компания, която я преориентира към технологии за хиперзвукови транспортни средства, а не ракети.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР