Милиардерът спечели и битката във Върховният съд срещу щатите, които

...
Милиардерът спечели и битката във Върховният съд срещу щатите, които
Коментари Харесай

Доналд Тръмп с голяма победа в навечерието на супервторника, взе и Северна Дакота

Милиардерът завоюва и борбата във Върховният съд против щатите, които се пробваха да го смъкват от бюлетините 

Доналд Тръмп завоюва поддръжката на републиканците на партийните конференции в щата Северна Дакота, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция, като се позоваха на социологическо изследване на " Едисън рисърч ".

Агенциите означават, че това става преди множеството планувани за през днешния ден гласувания, известни като по този начин наречения супервторник, на които се чака Тръмп да заздрави още повече въздействието си за номинацията на своята партия.

В Северна Дакота някогашният президент Тръмп победи с лекост Ники Хейли, която е последният останал негов противник за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през ноември.

Очаква се Тръмп да вземе превъзходство при гласуването в супервторника, когато гласоподавателите републиканци в общо 15 щата на Съединени американски щати и една американска територия гласоподават в най-решаващия ден в календара на първичните избори.

Милиардерът завоюва през вчерашния ден и борбата във Върховният съд на Съединени американски щати. Това е огромна победа за някогашния президент Доналд Тръмп на фона на актуалната му акция за завръщането му на президентския пост. Висшите магистрати не разрешиха на щатите да дисквалифицират претенденти за федерален пост според конституционна наредба, включваща присъединяване във въстание или протест. Те анулираха правосъдното решение, с което Тръмп бе изключен от изборните описи в щата Колорадо, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Съдиите единомислещо анулираха решението на Върховният съд на щата Колорадо от 19 декември, с което Тръмп бе отстранен от листата за първичните избори на Републиканската партия в щата, откакто бе постановено, че 14-ата корекция на Конституцията на Съединени американски щати го дисквалифицира от заемането още веднъж на обществена служба. Съдът в Колорадо постанови, че Тръмп е взел участие във въстание поради подстрекаването и поддръжката по отношение на нападението против постройката на Капитолия на 6 януари 2021 година, осъществено от негови поддръжници.

Тръмп е главен кандидат за президентската номинация на Републиканската партия и в случай че завоюва ще се изправи против президента демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември. 

Раздел 3 от 14-ата поправката на Конституцията на Съединени американски щати не разрешава заемането на длъжности на всеки " чиновник на Съединените щати ", който е " подкрепял Конституцията на Съединени американски щати " и по-късно е " взел участие във въстание или протест против същата, или е оказал помощ или поддръжка на нейните врагове ", отбелязва Ройтерс.

Тръмп не бе позволен и до първичните изборите в щатите Мейн и Илинойс въз основа още веднъж на 14-ата корекция, само че действието на тези решения бе прекратено в очакване на решението на Върховния съд на Съединени американски щати по делото в щата Колорадо.

Резултатът поставя завършек на опитите в Колорадо, Мейн, Илинойс и други щати да изключат Тръмп от изборните описи поради опитите му да анулира загубата си на изборите през 2020 година, чиято кулминационна точка бе нападението против Капитолия. Делото на Тръмп е първото във Върховния съд на Съединени американски щати, което се занимава с наредба на 14-ата корекция, призната след Гражданската война (1861 г.-1865 г.), с цел да се попречи на някогашни публични представители, които са " взели участие във въстание ", да заемат още веднъж служба, отбелязва Асошиейтед прес. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР