Метрото от бул. Черни връх да бъде продължено с 3

...
Метрото от бул. Черни връх да бъде продължено с 3
Коментари Харесай

Метро до Студентски град: Трябват поне 5-6 години според проф.Стоян Братоев

Метрото от бул. " Черни връх " да бъде продължено с 3 км към Студентски град и да има три станции. Маршрутът е заложен в предварителния план на подробния организационен проект (ПУП), признат през вчерашния ден от Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ).

Нуждата от метро до Студентски град бе през целия мандат от 2019 година Техен приоритет беше удължение на първатата метролиния от Бизнес парка до Симеоновския въжен превоз и двата търговски центъра " София Ринг мол " и " Икеа ". Тогава " Демократична България " и " Спаси София " упорстваха, че този план е непотребен и ненужно безценен - за 2 км трябваха 78 млн.лева, а трасето ще да минава през рядко обитаем регион и пасажери ще има единствено в почивните дни.

Тогава разновидността метро до Студентски град се отхвърляше от общината, тъй като нямало да смъкна хора от колите. Студентите нямали коли и екологичният резултат върху въздуха в София от метрото щял да е пренебрежим. Студентски град обаче е цялостен с коли, само че множеството не са със софийска регистрация и по тази причина инспекцията на общината отчела, че там по регистрация нямало доста коли.

Сега, три месеца преди локалните избори, този план се задейства. Приемането на предварителния план на Подробен устройствен план за удължаването на метрото е първа стъпка от процедурата по резервирането на нужния терен за неговата бъдеща реализация, се прецизира в известието на НАГ. При реализация на плана ще се обезпечи комфортна връзка сред центъра и южните квартали " Кръстова вада ", " Витоша " и Студентски град. За него обаче предстоят дълги наложителни процедури преди строителството.

Проф. Братоев: Засега няма финансиране

" Това е единствено прелиминарен план за Подробен устройствен план, който първо би трябвало да се одобри и по тази причина трябват най-малко 5-6 месеца. После ще стартират предварителни изследвания, правене на идейни планове, регулационни проекти След 3-4 години и то в случай че има финансиране, а то в този момент няма, може да стартира строителството. За подобен сектор трябват най-малко 5-6 години ", разясни проф.Стоян Братоев, изпълнителен шеф на " Метрополитен " ЕАД за " Дневник ".

В Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) показват къде ще са бъдещите метростанции. Първата ще е на бул. " Черни връх ", в сектора сред ул. " проф. Марин Големинов " и ул. " Димитър Манчев ".

Втората метростанция е в кв. " Кръстова вада ", до ул. " проф. Георги Манев " и ул. " Стефан Савов " и третата - на на бул. " Симеоновско шосе ", кръстовището си ул. " проф. Иван Странски ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР