Месец след като атакува 14 интернет страници на български институции,

...
Месец след като атакува 14 интернет страници на български институции,
Коментари Харесай

Киберексперт: Отглеждаме зомби мрежи, които се използват за престъпления

Месец откакто нападна 14 интернет страници на български институции, измежду които на президентството, Конституционния съд, разнообразни министерства, банки и мобилни оператори, проруската хакерска формация KillNet направи неосъществим достъпа и до Държавната организация " Разузнаване " в събота.

В формалния си канал в Телеграм хакерите оповестиха, че това е акция във връзка Деня на военното разузнаване в Русия. Под техен обстрел са били и страниците на разузнаването в Полша, Румъния, Молдова и Естония.

Атаката е траяла 15-20 минути, което значи, че не са вложили повече от 100 евро за това, изясни пред БНР Ясен Танев, който е киберспециалист.

" Има ясно декларирано престъпно държание, само че това не е мотив за горделивост, а за позор ", съобщи специалистът.

Все още броят на офанзивите, които се правят от България към света, по отношение на тези, които се правят към нас, е доста неравномерен , разясни той.

" Това значи, че ние нападаме 10 пъти повече на открито, в сравнение с нападат нас. Това не е тъй като имаме кибер войска, занимаваща се с закононарушения, а просто равнището на кибер хигиена в страната и бизнеса е толкоз ниско, че отглеждаме зомби мрежи, които се употребяват за закононарушения . Това е нещо, на което би трябвало да се реагира. Можем да бъдем атакувани и от личната ни територи я ".

Като най-притеснително от случилото се в събота, специалистът разгласи паралелното сканиране на портове :

" Така се ревизира къде могат да се откраднат данни или да се вкарат такива. Киберсигурността в България е един разграден двор. Може да се проникне по-лесно, в сравнение с през границата ни с Турция . Има развиване, само че държавната администрация има потребност от помощ – от бизнеса, от университетите и от разнообразни организации ".

Един домакински компютър може да се трансформира от някоя формация в зомби за осъществяване на киберпрестъпления, изясни още специалистът.

" Това става при събаряне на пиратски програмен продукт. Може да се случи и посредством събаряне на незащитени файлове ".

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР