Мексико заяви пред Международния наказателен съд, че въоръженото нападение срещу

...
Мексико заяви пред Международния наказателен съд, че въоръженото нападение срещу
Коментари Харесай

Мексико и Еквадор се съдят в Хага за щурма на посолство

Мексико съобщи пред Международния углавен съд, че въоръженото нахлуване против посолството му в Кито от страна на Еквадор е в нарушаване на интернационалното право , оповестява " Ройтерс ".

Делото е по отношение на трагичния арест на - два пъти осъждан за корупция и изправен пред нови обвинявания, който живееше в мексиканското посолство от декември. Той беше арестуван на 5 април при акция на еквадорската полиция малко откакто Мексико му даде политическо леговище.

" Няма предписание според интернационалното право, което да анулира неприкосновеността на посолството на Мексико, нито стандарт, съгласно който нападението да се смята за законна интервенция ", акцентира Алехандро Селорио, юридически консултант на мексиканското външно министерство.
 Мексико упорства Организация на обединените нации да изключи Еквадор
Мексико упорства Организация на обединените нации да изключи Еквадор

Докато Кито не се извини за нахлуването в мексиканското посолство

Той означи, че казусът е значим освен за Мексико, само че и за интернационалната общественост като цяло , защото имунитетът на дипломатите и дипломатическите пространства е крайъгълен камък в връзките сред страните.

Мексико заведе дело в МНС - висшата правосъдна инстанция на Организация на обединените нации, дни след нападението и настоя до момента в който страната не даде обществено опрощение и не предложи репарации за претърпените вреди.

На чуването през днешния ден Мексико изиска незабавни ограничения - защита на посолството и други дипломатически пространства в Еквадор и разрешаване на мексиканските чиновници да разчистят дипломатическите здания и частните домове на дипломатите в страната.

Делата на Международния съд нормално лишават години, преди да стигнат до дефинитивно решение. Въпреки че неговите решения са правно обвързващи, трибуналът няма средства да ги приложи.

Кито ще отговори на настояванията на Мексико за незабавни ограничения.

Вчера Еквадор на собствен ред заведе дело против Мексико в Международния съд, обвинявайки страната в нарушаване на интернационалното право с решението си да даде леговище на Глас.
 Мексико приключи връзките си с Еквадор след ареста на някогашен вицепремиер
Мексико приключи връзките си с Еквадор след ареста на някогашен вицепремиер

Хорхе Глас е арестуван, до момента в който се укриваше в мексиканското посолство в Еквадор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР