Международният валутен фонд (МВФ), често наричан Световна банка, признава нарастващата

...
Международният валутен фонд (МВФ), често наричан Световна банка, признава нарастващата
Коментари Харесай

БРИКС: Доларът е в опасност според МВФ

Международният валутен фонд (МВФ), постоянно именуван Световна банка, признава възходящата опасност, която страните от БРИКС и други локални валути съставляват за господството на щатския $.

Това самопризнание идва в миг, когато страните от БРИКС извършват стратегия за дедоларизация, целяща да понижи господството на щатския $ като международна аварийна валута.

Гита Гопинат, заместник-управляващ шеф на МВФ, акцентира тази смяна в международните стопански политики в своя документ, озаглавен „ Въздействие на геополитиката върху интернационалната търговия и $ “.

Тя означи, че страните от БРИКС от ден на ден реализират бизнес въз основа на геополитическите си съюзи с други страни, което води до потреблението на локални валути при трансгранични транзакции.

Според Гопинат страните от БРИКС преоценяват комерсиалните си сътрудници и пренасочват потоците от задгранични вложения въз основа на стопански опасения и съображения за сигурността, като понижават зависимостта си от щатския $ в интернационалните транзакции и запаси.

Въпреки това развиване Гопинат акцентира, че щатският $ остава преобладаващата валута в международната търговия и стокообмен, което се дължи основно на обстоятелството, че забележителна част от търговията със артикули се фактурира и урежда в щатски долари.

Въпреки това, в случай че страните от БРИКС, изключително тези, които са богати на петролни запаси, стартират да уреждат търговията в локални валути вместо в щатски долари, това би могло в допълнение да подкопае господстващото състояние на $. С присъединението на няколко страни, произвеждащи и изнасящи нефт, към БРИКС, в това число с евентуалното присъединение на Саудитска Арабия, има възможност за обилни промени в динамичността на международния петролен бранш, които да слагат под въпрос статуквото на щатския $.

Макар че алиансът БРИКС се отличава с приемането на цифрови валути за икономическо съдействие, МВФ наскоро посочи капацитета на флагманската криптовалута за гражданска война в международните финанси.

Доброто показване на Биткойн , изключително през 2024 година, подтикна страните да продължат да изследват сферата на цифровите валути.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР