Международният ден на лешояда ще бъде отбелязан за пореден път

...
Международният ден на лешояда ще бъде отбелязан за пореден път
Коментари Харесай

Маджарово отбелязва с богата програма Международния ден на лешояда

Международният ден на лешояда ще бъде маркиран за следващ път в град Маджарово.

Разнообразна стратегия е готова за 3 и 4 септември (събота и неделя) в Природозащитен център " Източни Родопи ".

Събитието се провежда от Фондация " По-диви Родопи " в парньорство с " Българско сдружение за отбрана на птиците " и в съдействие с Община Маджарово.

Сред включените действия са театрална работилница, креативен ателиета, презентации, пешеходна разходка за наблюдаване на птици, галерия и доста други занимания за дребни и огромни.

В събота младежката част от програмата ще стартира с приложно ателие за лешоядови маски и фон, които ще се употребяват за атрибут в идната театрална работилница. Театралното зрелище " Лешоядката Пачелия " е самобитно продължение на миналогодишната пиеса, основана с дейното присъединяване на деца.

Тази година на фокус ще бъдат и други атрактивни типове, като зубърът, който децата ще претворят в 3D модел и еленът лопатар, който ще стане част от сцената на жива картина. Ще бъдат употребявани най-вече рециклирани материали.

По-големите посетители на събитието ще имат опция да се включат и в лекцията " Снимане на птици - препоръки и трикове " , която ще показа фотографът Сергей Панайотов, който се занимава с снимка на птици от 1996 година

Ще има и разходка с лидер - биолог, фен на хищни птици, завършения и занимания с деца. По време на обиколката в региона може да се видят лешояди - белоглав и египетски, както и мишелов, ястреби, соколи, пойни птици, които нормално се следят по скалите и храстите в близост, по този начин и чапли и корморани над реката.

И през двата дни ще бъде разполагаем на гостите пътуващата галерия с карикатури на тематика " Икономия на средствата " на Музей " Дом на хумора и сатирата " в Габрово.

Международният ден на лешоядите се отбелязва всяка година първата събота на септември. Денят насочва вниманието към величествените птици, към изгодите от тяхната роля в природата и към заканите, които ги изправят на ръба на оцеляването. Повишаването на информираността и ангажираността на необятната общност e основна стъпка към тяхното запазване.

П ълна п рограма

3 септември 2022 ( събота )

10.00-10.30 Откриване

11.00-12.00 Фотография на птици: Съвети и трикове

14:00 - 15:00 Приложно ателие за лешоядови маски и фон

15:10 - 16:00 Театрална работилница " Лешоядката Пачелия "

19.00-20.00 Пешеходна разходка по Арда с професионален лидер и наблюдаване на птици

04 септември 2022 ( неделя )

10.00-13.00 Детски тематични работилници с Ателие " НВ "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР