Международния музикален фестивал Варненско лято“ - най-дълголетният и най-продължителен във

...
Международния музикален фестивал Варненско лято“ - най-дълголетният и най-продължителен във
Коментари Харесай

Финал на “Варненско лято” 2022 с оркестъра на БНР и солист изненада

Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ - най-дълголетният и най-продължителен във времето български фестивал, приключва своя богат сезон 2022 през октомври с концерт на уважавания симфоничен оркестър на БНР.

На 7 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център под палката на маестро Марк Кадин радиосимфониците ще изпълнят Сюита за оркестър от Лазар Николов и селекция от Славянски танци от Дворжак, оповестяват от пресцентъра на фестивала за Moreto.net.

Голямата изненада на концерта ще бъде цигулковият концерт. Той ще стане прочут в последния миг, когато ще научим и името на солиста. Сигурно е единствено, че това ще е един от призьорите на влиятелния конкурс за цигулари „ Фриц Крайслер “ 2022 във Виена, който се организира сега. Артистичният шеф на ММФ “Варненско лято ” - виртуозът Марио Хосен, е член на журито на състезанието и ще дойде във Варна дружно с лауреата солист.

В журито на състезанието с изключение на него са едни от водещите солисти - цигулари в света под председателството на огромния френски цигулар Жан-Жак Канторов (Франция), Дмитрий Ситковецки (Англия), Сергей Хачатрян (Армения), Игор Групман (САЩ), Сергей Крилов (Италия), Бенямин Шмит (Австрия), ТянгВа (Китай).

Историята на Виенския конкурс за цигулари стартира от премията, която Фриц Крайслер е дарявал всяка година преди 1938 на най-хубавия студент по цигулка във Виенската музикална академия. През 1979 година състезанието става интернационален, журиран е от авторитетно жури с присъединяване на Йехуди Менухин и притегля цигулари до 30-годишна възраст от всички страни. Провежда се на всеки четири години във Виенския Музикферайн или Виенския Концертхаус.

Тази година Международният конкурс за цигулка “Фриц Крайслер ” отбелязва 60-годишнината от гибелта на Крайслер.

Фриц Крайслер (Виена 1875 - 1962 година Ню Йорк) още на 10-годишна възраст приключва Виенската консерватория, а две години по-късно е в Парижката консерватория. Има шеметна кариера на всички континенти в продължение на десетилетия и става кумир за цяло потомство цигулари - въплъщение на австриец, виенски музикант и актьор.

Неговата персона носи печата на невероятното. От историческа позиция Крайслер е последният незабравим представител на виртуозите от сантименталния интервал, само че в това време е и един от пионерите на актуалната цигулка на ХХ век. В продължение на две десетилетия Крайслер е най-търсеният и най-високо заплатен виртуоз в света. Неговите отличителни пиеси за цигулка и през днешния ден са обичани и изпълнявани от цигуларите. С благосъстоянието, насъбрано от своя невиждан триумф, Крайслер оказва помощ на доста хора, изпаднали в потребност, изключително на младите виртуози, които се борят за самопризнание. Конкурсът, носещ неговото име, продължава делото на благородния виртуоз.

Тази година за състезанието във Виена аплайваха 235 цигулари от 40 страни. До полуфиналите след мощна конкуренция доближиха 18 участници от Китай, Япония, Бразилия, Австрия, Франция, Съединени американски щати, Германия, Корея, Швейцария, Русия, Канада, Израел и Молдова.

Повече: https://varnasummerfest.org

ММФ „ Варненско лято “ 2022 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално учебно заведение по изкуства „ Добри Христов “, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена изложба " Борис Георгиев ", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен спектакъл и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата поддръжка на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Международен сценичен фестивал „ Варненско лято “, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт " Сервантес " и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на Съединени американски щати в България, Посолство на Хърватия в България.

Медийни сътрудници: Българска национална телевизия, Регионален ефирен център - Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна организация, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „ Култура “.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на уеб страницата: www.fccvarna.bg
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР