Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на краткосрочния кредитен

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на краткосрочния кредитен
Коментари Харесай

Алианц Банк България с повишен кредитен рейтинг

Международната рейтингова организация Fitch Ratings увеличи вероятността на краткосрочния кредитен рейтинг на Алианц Банк България от "F2” на "F1”. Агенцията удостовери и дълготрайния кредитен рейтинг на Банката "BBB+ " със постоянна вероятност, който е едно равнище над този на България – "BBB”.

Главният изпълнителен шеф на Алианц банк - България Георги Заманов сподели за banker.bg: "Това е резултат от напъните на целия екип за стабилно развиване и непоклатимост на Алианц Банк като част от огромното семейство на "Алианц " и в България - част от банковата общественост ".
Краткосрочният кредитен рейтинг "F1” отразява отличното качество на предлаганите услуги и финансовата непоклатимост на Алианц Банк България и е една стъпка над рейтинга на страната, оценен на "F2” тази година. Оценката на Fitch се базира на обстоятелството, че компанията е част от една от най-големите финансови групи в света – Allianz SE, основана в Мюнхен, с кредитен рейтинг "АА- " и постоянна вероятност, като Банката разполага с евентуална поддръжка от мажоритарния си притежател. Fitch Ratings регистрира високо равнище на оперативна интеграция сред двете институции, както и сериозния принос на Банката за реализиране на задачите на холдинга.
Според данни на Fitch Ratings, в края на 2018 година съотношението: оперативна печалба/ рисково претеглени активи е 2.9%. През миналата година Банката се отличава с добра капитализация, като през 2019 година се чака позитивен тренд на развиване, възстановяване на качеството на кредитния портфейл, успеваемост на разноските и реализиране на плануваните резултати за 2019 година

Алианц банк - България, е основана през 1997 година под наименованието "България инвест ". Преди да попадне в групата на немския осигурителен тръст Allianz, тя има за акционер застрахователния холдинг "България ", който реалокира централата й от Ямбол в София. През 2003 година банката приема името на главния акционер "Алианц България холдинг " и стартира своето развиване като универсална комерсиална банка. Сред останалите притежатели са застрахователните компании от групата – "Алианц България " и "Енергия ".

След внезапното нанагорнище от десета на шеста позиция в класацията на най-хубавите банки през 2017 година Алианц банк - България, продължава да усъвършенства резултата си и през 2018 година към този момент е №4 в общото класиране. За това спомагат положителните й индикатори за непоклатимост и риск, реализирани с помощта на ниската цена на финансиране, което води до атрактивни лихви по заемите, положителната капитализация и ограничавания бизнес с държавни мастодонти. В края на предходната година банката приключи с 32.5 млн. лева чиста облага и 2.7 милиарда лева активи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР