Международната организация Амнести Интернешънъл“ съобщи, че произволни арести, използване на

...
Международната организация Амнести Интернешънъл“ съобщи, че произволни арести, използване на
Коментари Харесай

„Амнести Интернешънъл“ съобщи за произволни арести и брутални нападения на мирни протестиращи в Мозамбик

Международната организация „ Амнести Интернешънъл “ заяви, че случайни арести , потребление на сълзотворен газ и брутални набези на мирни протестиращи в Мозамбик . Демонстрациите са били в памет на починалия музикант Азагая. Стигнало се даже до побой на протестиращи. В тази връзка зам.-директорът на „ Амнести Интернешънъл “ Емерлин Гил разяснява:

„ Суровият отговор на полицията в Мозамбик на тези мирни демонстрации, в това число побой над протестиращите с палки, причинявайки им пострадвания, е възмутим акт на злополучно полицейско държание против тези беззащитни протестиращи. Няма подозрение, че полицията имаше за цел да потуши демонстрациите с желанието да омаловажи наследството на Азагая в Мозамбик. “

„ Полицията би трябвало да се въздържа от по-нататъшно ориентиране към протестиращите, в това число случайно арестуване и принуждение против тях “ , уточни още той. И добави:

„ Властите би трябвало бързо да проверяват полицията, която е арестувала хора в Мапуто и ги е подложила на побой, и да подсигуряват, че те ще бъдат подведени под отговорност за нарушение на човешките права на протестиращите, в това число интернационалното право. “

Младежи от Мозамбик участваха в позволени национални мирни демонстрации в пет провинции, в това число в Мапуто, в памет на починалия художник Азагая . Азагая, който въодушеви мнозина с музиката си, пееше за несправедливостта, в това число малтретирането на хората от страна на управляващите и бедността и обществената неправда, и призоваваше хората да държат виновни своите ръководещи. Той умря ненадейно на 9 март тази година.

Полицията е работила принудително и нелегално по отношение на протестиращите тук-там като Мапуто сутринта на 18 март. Седем протестиращи и уредници са задържани и арестувани в Мапуто, Газа, Инхамбане, Софала и Нампула до момента и се допуска, че чиновници на реда заплашват хора поради присъединяване им в демонстрациите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР