Международен форум събра власт, строители, архитекти и общественици в града

...
Международен форум събра власт, строители, архитекти и общественици в града
Коментари Харесай

Брацигово връща блясъка си, става център на реставратори

Международен конгрес събра власт, строители, архитекти и общественици в града на майсторите от Възраждането Ще приготвя фрагменти за възобновяване на историческите здания, съобщи проектант Десислава Димитрова
 

Брацигово, признакът на огромните майстори от Възраждането, славата за които се е носила из цяла Европа, през днешния ден още веднъж се пробужда, а една порутена от началото на демокрацията сграда ще получи нов късмет за живот.
-->
Става дама за постройката на някогашния строителен колеж, в която по време на соца са се обучавани хиляди майстори, с цел да усвоят занаятите на предците си. Камерите на строителите и на занаята обаче в този момент са се захванали да я трансфорат в съвременен учебен център за млади реставратори.

Меморандум за съдействие сред тях и общината бе подписан в петък по време на интернационалния Форум " Брацигово - Каменният поток на времето ". Това огромно събитие е част от 7-дневна стратегия в града, отдадена на недвижимото културно завещание, традициите, архитектурата и изкуствата.

Първото му издание бе през 2021 година, инициирано от Камарата на архитектите от София-Област и Община Брацигово, а година по-късно към уредниците се причислява и Камарата на строителите в България. Патронажът тази година е на Министрство на културата.



Меморандумът бе подписан и от Конфиндустрия България. Сред уредниците на форума бяха още Посолството на Италия в лицето на Нейно Превъзходителство Джузепина Дзара и италианският културен институт. Партньори на огромното събитие са Регионалния исторически музей Пазарджик, Национално съдружие на общините, Университета по архитектура строителство и геодезия, както и Общество " Културно завещание " - формален представител на Европа Ностра за България.



Голямата цел на подписания меморандум за съдействие е основаване на Международен учебен център за теоретична и практическа подготовка на квалифицирани фрагменти за осъществяване на консервационно - реставрационни действия на обекти-недвижимо културно завещание. Идеята е просветителният център да бъде основан точно в града, притежател на историческата памет за великата Брациговска строителна школа, достигнала своя подем през Възраждането, съобщи проектант Десислава Димитрова.

Цяла седмица Брацигово бе хазаин на десетки архитекти, строители, учени и общественици. Специален посетител бе едно от огромните имена в реставрацията на здания - монументи на културата в Италия доктор арх. Андреа Грилето. Той пристигна Брацигово, с цел да обмени опит с българските си сътрудници по въпросите на реставрацията. Италианецът изясни на специфична лекция по какъв начин протича реставрацията на историческите здания в Италия, както и каква е ролята и икономическата стойност на плановете. Също по този начин сподели и последните софтуерни нововъведения в тази сфера.

Програмата на форума включваше и редица презентации, отдадени на недвижимото културно завещание, изкуството и бъдещата вероятност за ревитализация на исторически здания, обвързвана и с нейната енергийна успеваемост.

Италианците предтавиха и две изложения в читалище " Васил Петлешков " - " Съвременно италианско изкуство " и " Mеждународен опит за енергийна успеваемост при здания - монументи на културата ". При извънреден интерес мина и представянето на изложбата " Архитектура за обучение и просвета " на арх. Белин Моллов.

Той подреди тридесет табла със свои акварелни картини и информация за историята на постройките и техните архитекти. Изложбата може да бъде забелязана в читалището на Брацигово до края на  юли.

В годините след Освобождението заможните българи са дарявали обилни средства и полагали огромни грижи за разкриване на нови учебни заведения и за градеж на учебни здания с архитектура и съоръжение, следвайки образеца на най-хубавите европейски мостри, описа Моллов.
По това време всяко българско село е давало благо и драго, с цел да има учебно заведение. През 1887 година България е наброявала 3,15 милиона население, а учебните заведения са били съвсем толкоз, добави той.



Моллов признава, че концепцията на изложбата е да се предизвика ползата към архитектурни монументи, здания и ансамбли, които придвижват очарованието на отминали столетия, възпитават и поддържат възприятие на принадлежност към средата, в която живеем.

Всяка постройка, която през днешния ден ни кара да се усещаме горди, е основана от вдъхновението на някоя креативна персона, човек за който би трябвало да знаем, да си спомняме и да почитаме ", сподели арх. Моллов.

Той описа още, че през 1891 година се появяват първите директни данни за образованието по света. Те демонстрират, че по равнище на просветеност на младежите, постъпващи в казармата, България заема 13-то място в света.

През 1911 година 37% от новобранците в армията са грамотни - равнище, което е най-високо на Балканите, по-високо даже от Италия и приближава нивото на Австро-Унгария. През този интервал ролята на българското учебно заведение е освен да образова, само че и да възпитава, добави Моллов.



Според него тогава се образува и архитектурната среда на просветителния развой, която възпитава младите генерации в блян за познание, демократична просвета и полезности за независимост, пълноправие и плурализъм.

Обществото има потребност през днешния ден да премисли пространствата, където протича просветителният и възпитателният развой, където чакаме децата и младежите да се трансформират в интелигентни и можещи хора.

Време е да стартираме да осъвременяваме българското обучение освен от позиция на архитектура и софтуерно обзавеждане, а и от позиция на цялостна визия за развиване. Да учат положителните практики от предишното и сегашното, само че да има и познание, и взор в бъдещето ", добави арх. Белин Моллов, който е с 50-годишен опит в региона на устройственото обмисляне и градското развиване.

Ключово събитие в границите на форума бе Кръглата маса на тематика: " Енергийна успеваемост на обекти недвижимо културно завещание ". На нея строители и архитекти предложиха по стратегиите за повишение на енергийната успеваемост да се изработят специфични критерии, които да разрешат запазване на достоверността на постройките със статут на недвижимо културно завещание.

Експертите разискаха и казуса с неналичието на диференциране и приоритетност при подбора на планове по разнообразни стратегии на сгради-паметници на културата. Това би било значима стъпка в тяхното запазване за поколенията.

В момента такива планове се състезават наедно с останалите и не са конкурентни, защото поради спецификите на постройките не може да доближат залегналите в стратегиите цели като избран по-висок енергиен клас да вземем за пример, изясни инж. Тодор Андонов от Камарата на строителите.

Двете браншови организации имаме подготвеност да създадем работна група, която да работи върху разпоредбите за възобновяване и повишение на енергийната успеваемост на тези по този начин скъпи за образа на градовете и за историческото ни завещание здания, сподели арх. Десислава Димитрова. Подробна информация ще бъде

изпратена до отрасловите Министерство на културата и Министерство на районното развиване и благоустройството.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР