Международен екип от изследователи обяви, че е открил нов тип

...
Международен екип от изследователи обяви, че е открил нов тип
Коментари Харесай

Откриха за първи път „космически ураган“ над Северния полюс

Международен екип от откриватели разгласи, че е разкрил нов вид метеорологичен феномен. Плазмата високо над полярните райони на планетата се движи по метод, наподобяващ тайфун или даже вихър. Откритието на тези галактически урагани е оповестено в Nature Communications.

Ураганите са постоянно срещано събитие по планетите в слънчевите системи. Докато една парченце се издига или пада, е допустимо да се образува зона на ниско налягане. Тъкмо към тези зони пораждат и ураганите. Тропическите циклони в долната атмосфера на Земята се образуват по този метод. А в този момент излиза наяве, че и електрически заредените частици в йоносферата могат да се държат по същия метод.

В своя теоретичен труд откривателите проучват отначало данни от август 2014-та. Именно по този метод откриват съществуването на въртяща се плазмена конструкция, необятна 1000 км и ситуирана на стотици километри над Северния полюс. Този галактически вихър форсира електроните надолу към Земята, като по този метод ускорява резултата на северните сияния в района (които също могат да добият форма, наподобяваща циклон).

Това необичайно зарево се е образувало на 20 август 2014-та и е траяло към 8 часа. При това в период на извънредно спокойни геомагнитни условия и доста по-близо до магнитния Северен полюс, в сравнение с общоприетите северни сияния.

„ До момента не бяхме сигурни, че галактическите плазмени урагани изобщо съществуват. Ето за какво фактът, че успяхме да потвърдим това чрез толкоз удивително наблюдаване, е необикновен “, споделя съавторът на изследването проф. Майк Локуд, галактически учени от Редингския университет във Англия.

„ Тропическите стихии вървят ръка за ръка с големи количества сила и тези галактически структури евентуално са се образували от извънредно огромен и бърз трансфер на сила от слънчевия вятър и заредени частици към горната атмосфера на Земята. Планетите из Вселената разполагат с плазма и магнитни полета в атмосферата. Ето за какво тези открития допускат, че ураганите евентуално са широкоразпространен феномен. “

Данните от голям брой спътници, както и от разнообразни симулации, подсказват, че интервалите на мъртвило към магнитосферата на Земята най-вероятно могат да доведат до образуването на сходни галактически урагани. Когато линиите на магнитното поле на нашата планета са неподвижен, те основават сходна на тунел конструкция тъкмо над магнитния полюс. Именно през нея придвижват електрическите частици от слънчевия вятър към горната и междинната атмосфера.

Тези открития са от значително значение. Нашата телекомуникационна мрежа се въздейства от галактическите метеорологични условия по два метода. По-големите слънчеви стихии да вземем за пример могат да попречат на работата на спътниците и други сходни технологии. Същевременно не би трябвало да подценяваме и непрестанния поток от частици от Слънцето, които постепенно, само че несъмнено изхабяват нашите технологии. Откритията демонстрират, че не би трябвало да подценяваме галактическите метеорологични условия. Дори в интервали на мъртвило.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР