Малко парче земя в центъра на София предизвика спор между

...
Малко парче земя в центъра на София предизвика спор между
Коментари Харесай

Министерството на отбраната и частни инвеститори спорят за имот в центъра на София

Малко парче земя в центъра на София провокира спор сред Информационния център на Министерството на защитата и притежателите на този парцел. От веонното ведомство настояват, че парцелът е част от стратегически обект и са недоволни, че притежателите са почнали премахването на уреди, които попадат в него.

От Информационния център демонстрират документи, с които настояват, че те са притежатели. Според данните на общината от кадастъра обаче - не е тъкмо по този начин. Имотът е бил платен през регионалната администрация през 2005 година.

Според Министерството на защитата противоречивият парцел е тяхна благосъстоятелност. Оттам разполагат със скици, актове за държавна собественост, както и регистриране в кадастъра.



" Ние имаме всички нужни документи, позволение за градеж, разрешителни за употреба, скици. Сградата съществува от 70-те години на предишния век, благосъстоятелност е на министерството от 1988 година ", сподели Тома Иванов - заместник-директор на Информационния център на Министерството на защитата.

Така нареченият " подиум ", който е обект на разногласието, в действителност е железобетонна тераса, част от постройката на Военния информативен център, която се отдава чартърен на заведение. Според военните постройката е стратегически обект. През април,обаче, е получено писмо от компанията закупила земята в съседство, която твърди, че военните са построили противозаконен дървен подиум върху техния парцел и поради това ще го съборят. Следват протестни писма до разнообразни институции.

" Ако се унищожи този пиедестал, върху който е постройката, това ще нанесе вреди и върху главната фасада ", изясни Тома Иванов.



В неделя разчистването на оборудванията към този момент е почнало, описват наематели, които стопанисват обекта от 20 години.

" От 12 години плащаме тротоарно право за този тротоар с рарешение и утвърждение на кмета на общината, основния проектант на София, КАТ ", уточни Божидар Иванов.

Според военните евентуално при закупуването на парцела е билa позволена неточност и по този начин противоречивата зона е попаднала в скицата на съседите им. Според тях различен вид с изключение на опазване на собствеността на МО във типа, в който е сега няма.

" Ще бъдем принудени да нападаме договорката в съда ", разяснява Тома Иванов.

Проверка на общината е открила, че съгласно графичните данни постройката на Информациония център не е с непрекъснат организационен статут. Оттам изясняват, че тя е предадена за прилагане преди години от Комитета по туризъм към Министерския съвет. Разминаването в скиците изясняват по този начин.



" Най-вероятно тогава не са се съобразявали с границите. Разликата сред двете скици е в контура на постройката, само че не и в контура на собствеността. Излиза, че постройката навлиза в непозната благосъстоятелност, което съгласно мен не е допустимо, още повече, че има предишна схема, която демонстрира, че там не е маркирана тази тераса, тази постройка, която е от 2010 година Това, за което те пледират, е направено 2017 година За да има разлика в кадастралната карта, би трябвало да има заповед, би трябвало някой да ми даде още данни. Тоест аз не съм индивидът, който ще реши кое е истина ", изясни арх. Николай Христов, заместник-кмет на регион " Средец ".

Според заместник-кмета премахването на оборудванията, построени върху противоречивата тераса, е законно.

" Никой не ми е показал документи, чертеж, проекти и утвърден план за тези тоалетни и за тази колиба начело. Собственикът на парцела може да си ги отстрани напълно умерено, на своя глава никого ".

От регион " Средец " обявиха, че частният притежател има право единствено да възвърне съществуващата структура в рамките на парцела, без да я трансформира. Също по този начин да подменя настилка, без да навлиза в зелените площи. Фирмата притежател и вложителите не бяха открити за коментар.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР