Малко над 13, 1 млн. бюлетини ще бъдат поръчани за

...
Малко над 13, 1 млн. бюлетини ще бъдат поръчани за
Коментари Харесай

Поръчват 13, 1 млн. бюлетини за вота 2 в1, ЦИК заделя над 3, 98 млн. лв.! 



Малко над 13, 1 млн. бюлетини ще бъдат поръчани за вота 2 в 1 на 9 юни. Това излиза наяве от решение на Централната изборна комисия (ЦИК).

От комисията показват, че броя е планирана, а съответният тираж за всеки от изборните региони в страната и чужбина ще се посочи в допълнение. Изработката и доставката на бюлетините по закон се разпореждат на Печатницата на Българска народна банка. Те на собствен ред би трябвало да отпечатат 31 типа бюлетини за всеки един МИР в страната както за евровота, по този начин и за изборите за Народно заседание. Отделно от това и по един тип бюлетини за чужбина за Екологичен потенциал и Народно събрание. На гърба би трябвало наложително да има място за два печата, а самата хартия да е непрозрачна, тъй че да не се разкрива тайната на вота. Бюлетините са в кочани по 100 бройки. Имат и полиграфическа отбрана, която обаче не се афишира обществено от ЦИК.

Тираж
С оглед огромния брой, другите типове и тиражи на хартиените бюлетини, извънредно късия период за тяхното печатане Българска народна банка би трябвало да показа съответен график и метод за всички процеси – от предпечата до превоза. Бюлетините би трябвало да са доставени до регионалните шефове в страната до 6 юни, а тези за чужбина би трябвало да бъдат дадени на външно министерство най-късно до 26 май.,припомня телеграф


В поръчката от ЦИК залагат и доставка на общо 40 000 ролки хартия за машините за гласоподаване. По закон и това се прави от Българска народна банка. Около 38 000 от тези ролки са за устройствата в страната, а 2000 са предопределени за машините, които ще се пратят зад граница. Отпечатъкът върху хартията би трябвало да се чете най-малко 5 година по-късно. Дължината на една ролка би трябвало да е към 80 метра.

Стойност
Общата стойност, която ЦИК е определила за осъществяването на процедурата, е малко над 3, 98 млн. лв. без Данък добавена стойност, само че с данъка сумата доближава до над 4, 78 млн. лв.. Комисията обаче е поставила таван на единичната цена за всеки от двата продукта – хартиените бюлетини и ролките за машините. Първите би трябвало да костват не повече от 0, 26 стотинки без Данък добавена стойност, или с налога това прави по 0, 31 стотинки за численост. Ролките за машинното гласоподаване са по-скъпи. Единичната цена, заложена от ЦИК, е до 13, 90 лв. без Данък добавена стойност, което се равнява на над 16, 68 лв.. По всяко време ЦИК може да прави инспекции в Печатницата на Българска народна банка по какъв начин върви процесът, да да стопира отпечатването в случаите на установени неточности. Може да дефинира и спомагателни условия към хартията, като за всяко от тях Българска народна банка би трябвало наложително да дава документ за тестване от лаборатория.

С друго решение ЦИК откри и процедурата за обработката на данните от гласуването. Това съгласно Изборния кодекс се прави наложително от „ Информационно обслужване “. За него са планувани 7, 2 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР