Малко известен факт е, че има един род птици, наречени

...
Малко известен факт е, че има един род птици, наречени
Коментари Харесай

На цял род птици е дадено името на цар Борис

Малко прочут факт е, че има един жанр птици, наречени Борисия, наречени на цар Борис поради татко му Фердинанд. Това показа в предаването “Туризмът на Фокус " с водещ Ася Александрова , доцент доктор Марио Лангуров, шеф по ентомология към Националния природонаучен музей при Българска академия на науките.

Как е събирана и обогатявана сбирката на Националния природонаучен музей, който е най-старият музей в България? 

" Основно царете са давали своите сбирки. Благодарение на своите връзки, те са били канени на лов в разнообразни страни, и по този начин са събрани част от експонатите. Освен това, с цел да бъдат попълвани сбирките, стартират и проведените експедиции с държавни и с царски финанси. Така че имаме изключителни експонати, такива с каквито не разполага нито един музей на Балканите. Например - последните чистокръвни зубри от 1917 година, убити в Полша, в Беловежката гора. Като споделям последни чистокръвни зубри, имам поради, че в следствие, зубъра когато доближава границата на измиране, и остават напълно малцина животни, към 50-ина, разпръснати в разнообразни менажерии и зоопаркове, те биват събрани, само че тъй като са доста малко като численост, с цел да се опресни кръвта се вкарва и малко блудничество с американски бизон. Така че в действителност всички настоящи зубри, наследниците на тези последни европейски зубри  -имат малко или повече смесена кръв. Докато нашите два екземпляра мъжки и женски са 100% чистокръвни, едни от последните изобщо в природата зубри ", описа той.

Какви други експонати могат да бъдат прегледани в Националния природонаучен музей?

" Експозицията се простира на 4 етажа, не е доста огромна, само че добре е да насоча вниманието към сбирката от птици, по простата причина, че цар Фердинанд е бил извънреден познавач и ценител на тропическите типове и с помощта на него, сбирката от тропически птици в нашия природонаучен музей се мери с най-хубавите европейски сбирки. Ние разполагаме с доста редки типове, които са на ръба на изгубването, точно с помощта на тази пристрастеност на цар Фердинанд към птиците. Като Каролинският папагал, който в международен мащаб е липсващ. Или Ушатите фазани, които също са на ръба на изгубването и към този момент участват в интернационалната спогодба за възбрана на търговия с редки и предпазени типове ", обясни доц. доктор Марио Лангуров.

Историята на сбирката от пеперуди, която е забележителна, можете да чуете в звуковия файл!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР