Малките репортери от вестник Любознайко“ спечелиха първо място в 12-тото

...
Малките репортери от вестник Любознайко“ спечелиха първо място в 12-тото
Коментари Харесай

Различните млади: Третокласници от Пловдив с първо място в национален конкурс за ученическа журналистика

Малките кореспонденти от вестник „ Любознайко “ завоюваха първо място в 12-тото издание на Националния училищен журналистически конкурс „ Григор Попов “. Учениците от 3а клас на СУ „ Димитър Матевски “ в Пловдив заслужиха наградата с групово присъединяване I-IV клас в категория „ Интервю “. Творците, ръководени от учителя им Таня Каракашева, са показали видео материал и печатен вид на свое изявление с писателката Мария Гъркова – създател на книгата за деца „ Замъкът на сънищата “. Второ място в категорията също е взето от пловдивчани – ученици на Британско учебно заведение в Марково, кампус Пловдив с началник Радослава Станчева.
Прочетете още
Изданието „ Любознайко “ път е съумяло да пребори сериозна конкуренция от цялата България и да вземе наградата за второ място в категория " Електронен вестник ".

„ Миналата година също участвахме и тогава също вестникът завоюва второ място. Реших и тази година да се включим. Тъй като малко по-рано третокласниците бяха провели среща с писателката Мария Гъркова, която интервюираха, взехме решение да се включим и в тази категория. Фокусът на изявлението им беше обвързван с книгата ѝ „ Замъкът на сънищата “, само че децата задаваха въпроси и по отношение на креативния ѝ път “, споделя учителят им Таня Каракашева, която е труженик на концепцията за ученическия вестник „ Любознайко “.

„ Светът под лупа “ бе тематиката на дванадесетото издание на състезанието, който носи името на бележития разградски публицист. В креативната конкуренция през 2024г. са се присъединили самостоятелни участници и училищен колективи от втори до дванадесети клас от 54 просветителни институции от страната и района – от 32 обитаеми места. Награди в разнообразни категории са сграбчили и от клупа „ Клио “ на Професионалната гимназия по хранителни технологии и СУ „ Св. Патриарх Евтимий “ в Пловдив.

„ Децата в началото не повярваха, че са спечелили в състезанието, изключително при тази сериозна конкуренция от цялата страна. Това първо място е реализирано с доста старания от тяхна страна. За тях е огромна наслада, тъй като трудът им е оценен “, добавя Каракашева.

По правенето на месечните броеве на „ Любознайко “ към този момент работят към 20 деца от трети клас, които наследиха труда на групата запалянковци от СУ „ Димитър Матевски “. Преди три години TrafficNews ви срещна с вдъхновяващите гении на децата, понастоящем седмокласници, които творят в електронното издание. Създателите му към този момент са по-големи и имат други занимания – доста от тях към този момент се приготвят интензивно за кандидатстване в гимназии и нямат време да се включват толкоз интензивно, разяснява Каракашева.



„ Първоначално беше мъчно да прелея целият този възторг, с който огромните се изявяваха във вестника, у по-малките възпитаници. Разликата във възрастта оказа въздействие, само че фактор е и това, че те просто едно по-различно потомство. С по-различни ползи и занимания “, сподели тя.

Таня Каракашева е безапелационна, че разликите в поколенията не биха били спънка, в случай че възрастните се научат да се приспособяват към новостите: „ В по-голямата си част младите се движат по течението. Но те също имат ползи, би трябвало обаче да бъдат запалени да ги развиват. Не е въпросът през днешния ден да ида на учебно заведение и да си свърша работата там. Те са изобилен източник на сила, обаче би трябвало да ги направляваме. Цялата просветителна система би трябвало да премине в друга посока “.

Наградата от състезанието за публицисти е донесла доста мотивация на младите създатели, които към този момент работят по разширение на рубриките във вестника. Новата им концепция, по която творят взаимно благодарение на филолога Таня Динчева, е основаване на приказки с илюстрации.

„ Един от безспорните гении на третокласниците е рисуването. Имат доста награди от разнообразни състезания в тази посока. Заедно с госпожа Динчева в този момент работят по основаването на приказки, които сами пишат. Вече имат две, дело на Айлин Божкова и Елия Георгиева. Още няколко са на финала, които ще излязат в идващия Великденски брой на вестника “, споделя още Каракашева.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР