Малките породи кучета и котките се нареждат доекстравагантни видове като

...
Малките породи кучета и котките се нареждат доекстравагантни видове като
Коментари Харесай

Кучета, котки, охлюви и влечуги: Кои са домашните любимци на българите

Малките породи кучета и котките се подреждат доекстравагантни типове като великански африкански охлюви, говорещи папагали или влечуги

Кой е най-верният другар на индивида? Отговорът на този въпрос потърсиха кореспондентите на Българска телеграфна агенция, които изследваха и кои са най-екзотичните домашни любимци у нас.

Резултатът демонстрира, че изрично дребните породи кучета и котките са най-предпочитани за развъждане в домашна конюнктура. Не липсват и по-екстравагантни домашни любимци, да вземем за пример, великански африкански охлюви, говорещи папагали или влечуги. Рибките и хамстерите към момента намират място в домовете на българите, само че по-рядко.

„ Модата “ измежду домашните любимци постоянно е повлияна от малкия екран, счита Гергана Сиракова, която е член на „ Киноложки съюз България “ и притежател на разплодник за кучета порода „ Мини пинчер “. Варненският ветеринарен доктор Павел Петров уточни, че след излизането на кино лентата „ Маската “ се е нараснала известността на „ Джак Ръсел “, а след „ 101 далматинци “ – на породата „ Далматинец “. Лабрадорите бяха цялостен взрив след кино лентата " Марли и аз ", напомни Костадин Шанков, ръководител на Пловдивското киноложко сдружение.

Заради COVID-пандемията и изолацията, от ден на ден хора желаят да имат домакински любим, който да е постоянно с тях, сподели пред кореспондента на Българска телеграфна агенция в Стара Загора Георги Вълков, притежател на зоомагазин в града.

Защо да си гледате вкъщи великански африкански охлюв?

Във Велико Търново развъждането на африкански великански охлюв става все по-популярно. Причината е, че те не изискват доста грижи, живеят в терариуми и то дълги години. Това описа за Българска телеграфна агенция Александър Бояджиев, съветник в един от одобрените зоомагазини във Велико Търново. Поведението им е доста успокояващо, привикват с допира и наличието на своите стопани и стават много обществена компания. Охлювите не са скъпи, хранят се с листа, плодове и зеленчуци. Единственото условие е да живеят в температура над 20 градуса и да им е обезпечена избрана мокрота.

„ Йоркширският териер “ е отличник по известност у нас

Според ветеринарните лекари развъждането и издръжката на по-дребно куче са два от факторите, от които бъдещите стопани се управляват при избора на нов член на фамилията. Една от най-популярните породи кучета у нас е „ Йоркширският териер “, демонстрира инспекцията на Българска телеграфна агенция. След това се подреждат породите „ Померан “, „ Пудел “, „ Пинчер “ и „ Джак Ръсел “. Всички те са чудесни както за фамилии с деца, по този начин и за хора, които живеят сами, защото имат мил и благ темперамент, поддръжката им е по-лесна, също така са подобаващи за развъждане в апартамент.

Д-р Бранимир Николов, ветеринарен доктор във ветеринарна клиника " Ветсервиз " в Плевен, изясни, че известността на „ Йоркширският териер " се дължи на обстоятелството, че тези кучета са хипоалергенни, т.е. не провокират алергии при хората, защото козината им доста прилича човешката коса. Цената на малко куче „ Йоркширски териер " варира от 500 до 2000 - 3000 лв.. Тя се дефинира от родословието на животното и типа му - дали е бийвер, общоприетоо или мини йорки.

Д-Р Ивелина Братанова от Разград сподели, че доста съвременни и мечтани са също кучетата от породата „ Померан “. „ Те наподобяват като пухкави детски играчки, дребни са по размери, само че за сметка на това изискват повече грижи по външния си тип “, уточни тя. Според ветеринари от Кюстендил „ Той пуделът “ е шлагер измежду домашните любимци тази година, макар че цената му варира сред 1500 и 2000 лева Тези кучета са пухкави, игриви и красиви, само че като всеки домакински любим изискват грижи.

Породиста или улична котка – какво избират хората?

Много хора избират да оглеждат котка вкъщи. Сред най-често изтъкваните преимущества на котките са, че те не се нуждаят от разходки, елементарно се гледат в апартамент и могат да остават сами. В Габрово, чийто знак е черна котка без опашка, има няколко екзотични котки от породата „ Сфинкс “ – тип без четина. Екзотични котки отглежда Тони Паричев от Ловеч, който до неотдавна е имал професионален разплодник на котки от породата „ Донски сфинкс “. Той изясни пред Българска телеграфна агенция, че това е доста скъпо занимание. Особеностите на тази порода е, че няма четина по тялото и има по шест пръста на предните лапи, до момента в който при останалите котки те са пет. Напоследък все по-голяма известност добива котката от породата „ Мейн Куун “, сподели Антония Алексова - ръководител на фелиноложки клуб „ ЕстетиКет “. Котките от тази порода са с огромен размер, мек темперамент и са доста известни с тяхното характерно мъркане, което е нежно и прелестно, добави ръководителят на фелиноложки клуб " ЕстетиКет ".

„ Персийските котки “ са измежду най-предпочитаните породисти котки в доста градове у нас, измежду които Хасково, Ямбол, Казанлък и Габрово.

Сливенският ветеринар доктор Тихомир Георгиев разяснява, че по негови наблюдения сега хората в Сливен по-скоро не гледат породисти котки. На „ Сфинкс “ е попадал единствено един път преди повече от двайсет години.

Все повече хора избират да осиновят коте от улицата от така наречен „ смесени породи “. Това се удостоверява и от мнението на доктор Павел Петров от Варна. По думите му „ Сиамки “ към този момент съвсем не се срещат в морската ни столица, най-вероятно тъй като са с по-труден темперамент.

Кои са най-популярните едри породи кучета?

Кинологът от Димитровград Георги Апостолов описа, че към момента има последователите и на по-едри четириноги, като най-разпространените са „ Немската овчарка “ и „ Българското овчарско куче “. По негови наблюдения в района има стопани и на по-редки и екзотични породи като „ Родезийски риджбек “. На мода е също „ Кане корсо “, добавя Апостолов.

Модата да се отглежда „ Кане корсо “ последователно отшумява в Ямбол. Сред желаните едри породи в града са „ Каракачанска овчарка “, „ Немска овчарка “ и „ Белгийска овчарка “.

Сред домашните любимци, живеещи в Стара Загора, са и малко познатата у нас порода кучета „ Бесенджи “. Първият представител на типа за България – женското куче Енджи, стана част от фамилията на Емилия Благоева през 2014 година, година по-късно тя и брачният партньор ѝ осиновиха и мъжкия Бас, а в края на 2017 година се роди първото им потомство.

На територията на област Перник работят осем развъдника за екзотични и редки породи кучета, заяви доктор Михаил Божилов - ветеринарен доктор. Два от обектите са за „ Алабай “ (Средноазиатска овчарка) и се намират в Батановци и Богданов дол. Сред забавните типове е японската „ Акита “, отглеждана в Ярджиловци. В Горна Диканя развъждат рядката за страната ни порода кучета „ Бурбул “ (Африкански мастиф). В Рударци се отглежда „ Немски шпиц “, в пернишкия квартал " Църква " – „ Доберман “, в Ездимирци (Трънско) – „ Мопс “, а в Студена - ловни кучета.

Костадин Шанков, ръководител на Пловдивското киноложко сдружение сподели, че сега от огромните породи се търсят „ Кане корсо “ и „ Коли ".

„ Българското овчарско куче “ е най-популярно в Монтанско

„ Българското овчарско куче “ е най-популярната порода в Монтанско, като край града има четири развъдника за такива кучета, а в близкото село Громшин – един. В Монтана през 2008 година е основан първият у нас клуб „ Българско овчарско куче “. В момента в България има 12 клуба „ Българско овчарско куче “ - в София, Пловдив и други огромни градове, а в Северозападна България клубове има в Монтана, Лом, Видин и Берковица.

У нас има подслон за папагали и плантация за екзотични птици

Във Видин най-многобройни са феновете на декоративни гълъби, които даже вземат участие в доста национални и интернационалните изложения. Видинските гълъбовъди отглеждат гълъби - локални породи - „ Видинска мъсърлия “, „ Сиви белоглави “, „ Телоиц ”, които се срещат по поречието на Дунав. Но най-вече се гордеят с породите „ Червени алове “ и „ Шарени съзъклии “, които в страната се знаят и като видински породи гълъби.

Папагалите са безспорните любимци на русенци. От началото на годината в Регионалната ревизия по околната среда и водите в Русе са регистрирани 39 птици по Закона за биологичното многообразие, изясни за Българска телеграфна агенция Ралица Петкова - младши специалист в екоинспекцията в крайдунавския град. Най-предпочитани са Сивият папагал „ Жако “, „ Аратинга Яндая “ и „ Голям александър “. Русенци отглеждат също Благороден папагал „ Еклектус “, „ Планински папагал “, „ Зеленолица пирура “, „ Соломоново какаду “, „ Многоцветен лори “ и „ Червен ара “.

В Смолянско даже има подслон за папагали. Етаж от къща в село Соколовци е трансфорат в подслон за папагали. Собственикът на птичия подслон Огнян Геров се грижи за 11 огромни папагала, които са оставени от досегашните им притежатели. Стопаните ги дават на приюта, като най-често се акцентира причина, че не могат да се грижат повече за птиците или отпътуват някъде. Около 15 птици са напуснали къщата в Соколовци до момента, откакто им са открити нови стопани.

Сред най-интересните домашни любимци в Пазарджик са така наречен декоративни кокошки. Те са лесни за развъждане и извънредно красиви като оперение, показа Симеон Рашев, който от пет години се грижи за девет кокошки и пет петлета.

Стоян Великов от силистренското село Калипетрово споделя, че преди няколко години решил да се реалокира със фамилията си на село, с цел да може да отглежда обичаните си птици. Постепенно почнал да се ориентира и към по-екзотични типове. Днес в сбирката му има стотици екземпляри, измежду които патета от типа „ Мандаринка “, фазани, гривяци, диви гургулици, разнообразни типове гълъби и папагали, присъщи за Азия, Африка и Австралия.

Защо хората изоставят домашните си любимци?

Един от най-големите проблеми е, че доста хора не са готови за отговорностите около развъждането на домакински любим, считат ветеринари. Много хора вземат решение да си вземат или да подарят за празник малко животно, само че когато то поотрасне, те към този момент не желаят да поставят нужните за него грижи. Често това има съдбовен край за животното, защото то е привикнало към домашния живот и не може да се приспособи към новата среда.

Все повече притежатели на кучета в Шумен, в това число на породисти породи, изоставят домашните си любимци, разяснява за Българска телеграфна агенция Златина Пенева - шеф на общинския подслон в регионалния град, носещ името на починалата локална журналистка Тонка Петрова, която отвън професионалното си занятие бе посветила живота си да оказва помощ на бездомните кучета и животни.

Домашният любим запълва всички празноти в живота на стопанина си и е правилен другар. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Петя Милкова – притежател на ветеринарна клиника в Търговище. По думите ѝ домашните любимци дават доста на притежателите си, най-много безрезервна обич.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР