Малки и дребни компромиси във всекидневната си работа се оказваха

...
Коментари Харесай

Малките компромиси в "Пирогов", които доведоха до уволнението на директора

Малки и дребни взаимни отстъпки във всекидневната си работа се оказваха в университетската незабавна болница " Пирогов ", съгласно инспекция на здравната каса станаха мотив шефът му проф. Асен Балтов да бъде уволнен от служебния министър Стойчо Кацаров през днешния ден.

Във всяка една болница има административни структури по клиники, отделения и на централно равнище, чиято съществена работа е да попълня документите за миналите пациенти по метод, който да не поражда никакви подозрения у здравната каса, че те в действителност са лекувани по разпоредбите. Апокрифно ги назовават " отдели за битка с касата " или каквото витиевато име е хрумнало на работещите в клиниките. От отчетите, които здравното министерство популяризира, се вижда, че хората за " битка с касата " на " Пирогов " са позволили много неточности.

На пръв взор те наподобяват дребни и незначителни и наподобява прекомерно строго поради тях да бъде уволнен шефът на болничното заведение, която изнесе главната вълна на коронавирус през предходната година. Събрани дружно, обаче, те дават сметка от 1 млн. лева, които здравната каса си желае от " Пирогов " единствено за къс интервал от време и поради подозрението, че в болничното заведение систематично се точи здравната каса по малко и се регистрира активност, която не е осъществена.

В отбрана на проф. Балтов част от екипа на " Пирогов " блокира кръстовището пред незабавната болница и даде обещание митинги всеки ден. Самият проф. Балтов разгласи, че ще апелира промяната си и актовете на здравната каса. Пациентите на " Пирогов " към този момент настърхнаха против здравната каса поради инспекциите и на ковид-отделението ѝ, чийто екип, управителен от доцент Петър Атанасов посрещна най-вече пациенти в София - 2372. Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров направи особено изказване, в което загатна, че шефът никога не може да се отъждествява с медиците в болничното заведение, които са непрестанно на първа линия и пред които всички се прекланят. Проблемът, обаче е, че той е позволил голям брой нарушавания, като също така министерството е получило недоволство от останалите членове на борда, че той ръководи еднолично и не ги осведоми в точния момент за решенията си.

Това е следващата промяна на бордове или шефове, преназначени в последните месеци на ръководството на ГЕРБ, като претекстовете са неприятно и непрозрачно ръководство на болничното заведение, а в тази ситуация с държавната " Лозенец " и основаване на самобитен канал за търговия с органи за чужденци.
Пирогов в цифри
През предходната година " Пирогов " е с доходи от 107.13 млн. лева и по този индикатор се подрежда преди всичко измежду държавните лечебни заведения в София и трето в страната след университетските лечебни заведения в Пловдив и Варна. В същото време, обаче, тя е болничното заведение с едни от най-големите отговорности - 65.4 млн. лева, само че и с най-голямата стратегия за реновиране на клиниките и покупка на инсталация, финансирани от страната и от лични средства. Тази стратегия за цялостен ремонт на всички здания на болничното заведение беше стартирана тъкмо при ръководството на проф. Асен Балтов. " Пирогов " постоянно е бил институция в здравния бранш. През болничното заведение всеки ден минават за обзор и лекуване близо 1000 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР