Мъжко хоро в Калофер ще има, докато свети Слънцето на

...
Мъжко хоро в Калофер ще има, докато свети Слънцето на
Коментари Харесай

Кметът на Калофер: Мъжко хоро ще има, докато свети Слънцето на земята

Мъжко хоро в Калофер ще има, до момента в който свети Слънцето на земята, и с мен, и без мен. Това сподели за " Plovdiv24 " кметът на Калофер Драгомир Боев.

" Традицията се резервира ", добави той и изясни, че литургията стартира още в 4.30 часа сутринта и тя ще бъде отслужена в църквата " Св. Архангел Михаил “ от отец Димитрий.

Тя ще трае до 7 часа. След това стартира литургия за Богоявление в същия храм. 

От 7.30 часа потегля литийно шествие с хоругви, отпред с кмета. В него ще вземат присъединяване момчетата от калоферската група, които ще се хвърлят в ледените води на Тунджа и всички останали, които желаят да вземат участие в изваждането на кръста. 

" Има една икона на десния бряг на реката, тя също ще бъде осветена. В 8 часа към този момент за кръста ще се борят единствено момчетата от калоферската група. След като се извърши ритуалът с тях, те излизат от водата и тогава, след тях, може и останалите групи, които желаят да се потопят ", описа кметът. 

Той заяви още, че жителите на Калофер чакат този празник от дълго време и се приготвят за него. На 30 декември със спонтанна самодейност от доброволци над 30 души - деца на 6-7 години до 95-годишни жители с възторг са почистили целия регион, където се прави ритуала. 

Калофер ще бъде посетен от над 6-7000 посетители от страната и чужбина. Хотелите в градчето, както и в цялата местност, са заети още от предходната година. От в този момент се вършат резервации за следващата година. Звънят хора от цяла България - от Петрич до Русе, и от Лом до Малко Търново, означи кметът. 

По въпроса за включването на калоферското хоро в листата на ЮНЕСКО, кметът Боев сподели, че по тамошните вътрешни правила един бит, когато се повтаря 50 години, то той се записва. Техният е към този момент на 34 години, тъй като Мъжкото хоро се прави от 1990 година насам. Иначе кръстът се хвърля още от турско време, както в цялата страна. 

Паралелно с хорото в Калофер всяка година се отбелязва и рождението на огромния стихотворец и бунтовник Христо Ботев. Очакват се значими посетители от цялата страна.

Премиерът Николай Денков и министри от държавното управление също са поканени. Честването стартира след 11.30 часа, ритуалът е тежък и пищен, по думите на кмета.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР