Мъж с прякор е застрелян пред дома си. Той е

...
Мъж с прякор е застрелян пред дома си. Той е
Коментари Харесай

Как убийството на Мартин Нотариуса принуди прокуратурата да заговори за влиянието му в съдебната власт

Мъж с прякор е убит пред дома си. Той е незнаен за необятната аудитория, само че името му постоянно се чува в правосъдната система. От години е подозиран в имотни измами, само че остава недостижим. Дори заплашва съдии. Накрая се схваща, че е обвързван и с скришен клуб за магистрати. Как реагира прокуратурата?

Улица " 22 септември " в София е спокойна къса директна на улица " Гео Милев " и води към гърба на пазара " Ситняково ". Намира се в жилищен регион и надали инцидентен минувач би я запомнил с нещо изключително. Години наред обаче едно заведение там се отличава поради скъпите коли пред него, въоръжената защита, затъмнените прозорци и множеството камери.

Името му също притегля вниманието. То се споделя SS , само че по нищо не проличава, дали съвпадението с абревиатурата на паравоенната организация в Нацистка Германия (Schutzstaffel - от немски език) е съзнателно. Това е частен клуб, в който се влиза единствено с членски магнитни карти. Той има и герб, който мощно прилича стилистиката на герба на Министерство на вътрешните работи.

Клубът от няколко години е затворен и необятната аудитория надали щеше да научи за неговото битие, в случай че преди Мартин Божанов , по прякор " Нотариуса " .

След покушението му се оказа, че и службите, и прокуратурата знаят, че точно убитият е направлявал този клуб и в него скрито са членували настоящи магистрати. И въпреки че приживе Божанов е разследван като водач на незаконна група за имотни измами, пране на пари и напън над съдии, заведението до момента не е претърсвано. До сряда вечерта, когато в него влязоха проверяващи.

Тази закъсняла реакция в допълнение ускорява подозренията, че протекциите, с които се е употребил Божанов до гибелта си, може да останат скрити, с цел да не се разплете цялата му мрежа на въздействие.

Тези подозрения бяха предизвикани от обстоятелството, че прокуратурата стартира да го проверява повече от две години, откакто някогашният основен прокурор Иван Гешев е осведомен от Висшия правосъден съвет (ВСС), че двама съдии са заплашвани от Нотариуса.

Към това се прибавя и събитието, че близо две години тя не реагира и на журналистическо следствие, в което Божанов е разказан като брокер на въздействие в закритите в това време специализирани
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР