Магистър фармацевт Мария Каназирева е завършила фармация в София през

...
Магистър фармацевт Мария Каназирева е завършила фармация в София през
Коментари Харесай

Магистър фармацевт предупреждава: Не подценявайте разширените вени

Магистър фармацевт Мария Каназирева е приключила фармация в София през 2002 година Повече от 20 години работи като фармацевт. Управител е във верига аптеки. Обича специалността си и работи на драго сърце на първа линия, като всеки ден се среща с пациенти и подхожда с внимание и професионализъм към самостоятелните им лечебни потребности.

Кои са най-честите недоволства, за които споделят пациентите Ви, търсещи решение на неприятните разширени вени? Кои признаци провокират най-голямо терзание?

Отговор: Често хората, които страдат от разширени вени, а това са най-много представителките на нежния пол, тъй като те са наранени повече от това неприятно положение, споделят за тежест,оток и мравучкане в краката, някои дори и за болежка. При много от тях има и забележими паякообразни или варикозни вени, които носят изключително неприятни чувства през топлите месеци. Жените се тормозят да демонстрират краката си, да носят поли. Но моята роля като фармацевт е да им обясня, че зад нелицеприятните вени не се крие единствено козметичен проблем, а инфекциозен развой. Всъщност приказваме за едно съществено съдово заболяване, в основата на което стои венозното инфектиране - по тази причина то не би трябвало да се подценява, а да се лекува в точния момент и редовно. Ако не се вземат навременни ограничения, резултатът може да бъде доста противен и даже животозастрашаващ - като флебити и заплаха от формиране на тромб.

Какви са актуалните способи за лекуване на разширените вени, предлагащи опция на оперативното лекуване и по кое време е добре да се стартира лечението?

Препоръчително е лекуването да стартира още от ранните стадии на болестта, когато към момента няма забележими разширени вени, само че има недоволства като болежка, мравучкане, дискомфорт и тежест в краката, изключително в края на работния ден. Най-често се ползват венотонични лекарства или така наречен венотоници. Важно е да препоръчаме на пациентите записано лекарствено средство, което е клинично тествано и което ще даде в действителност високоефективно облекчение на признаците, свързани с разширените вени. Защото приемайки лекарства, които не е ясно какво съдържат, може да има доста съществени последствия, заради липса от използване на съответна терапия.

Какво е действието на венотониците и за какъв интервал от време би трябвало да се ползват?

Действието на тези лекарства е обвързвано с възстановяване на венозния тонус – оттова идва и наименованието венотоници. Разширените вени, познати в медицината като Хронична венозна болест, са съпроводени от нарушен тонус на стените на кръвоносните съдове и загуба на тяхната разтегливост. Приемането на венотонично лекарство спомага за нормализиране положението на съдовата стена посредством подсилване и повишение на тонуса ѝ. Също по този начин венотониците под формата на таблетки работят в сърцевината на казуса – те лекуват венозното инфектиране и по този метод работят против прогресията на болестта. Не на последно място венотониците способстват за облекчение на признаците при разширени вени - понижават чувството за отмалялост, тежест или болежка и редуцират отока.

Тъй като става дума за съществено хронично заболяване, поучавам моите пациенти да не стопират приема на венотоник незабавно откакто усетят облекчение на признаците. Препоръчвам им терапия, в границите на най-малко 6 месеца и то без значение от сезона, с цел да получат в действителност дългогодишен резултат от лекуването и най-много, с цел да стопират възпалителния развой във вените. Често споделям на пациентите ми, че венозната болест не спи зимен сън и това напълно не е смешка, а съвет да се грижат за вените си целогодишно. Ковид пандемията също оказа отрицателен резултат заради дългото време, което прекарвахме в домовете си и вследствие на това се движехме по-малко. Обездвижването е един от главните рискови фактори за появяването и развиването на разширени вени.

Какъв е най-често срещаният състав на венотониците? На какви субстанции са основани?

Различните венотоници съдържат разнообразни дейни субстанции и множеството от тях са създадени на растителна основа. Едни от най-широко прилаганите лекарства да вземем за пример съдържат флавоноиди, като диосмин и хесперидин, извлечени от корите на цитрусови плодове. Тези медикаменти имат систематичен резултат върху венозната патология, т.е. работят от вътрешната страна на открито. Предлагат се под формата на таблетки за орално приложение. Това, което е значимо да знаят пациентите е, че с цел да има резултат, венотониците би трябвало да се одобряват най-малко 3 месеца, а в случай че не са взети ограничения в точния момент и възпалителният развой е напреднал, може и 6 месеца. Когато приказваме за хронично заболяване обаче, би трябвало наред с приемането на венотоничните лекарства да се поставят и систематични грижи за здравето на вените – съблюдаване на хигиенно-диетичен режим, на деен двигателен режим, понижаване на тежестта. Трябва да се стремим да вървим повече пешком, да танцуваме, наложително да отделяме време за разходки в природата. Нещата, които поучавам пациентите, е да вършат периодично повтаряне на студени и топли душове и слагане на краката високо на възглавници за възстановяване на микроциркулацията.

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. И защото венозните стени нямат мускулни нишки, еднопосочното придвижване на кръвта в тях се обезпечава от венозните клапи и от съкращението на близките мускули. Когато вървим и мускулите ни се редуцират, те подкрепят напредването на кръвта по вените. Когато обаче стоим прави дълготрайно, кръвта забавя придвижването си и се задържа в най-ниско разположените елементи на тялото. С течение на времето нарасналото налягане води до разпределяне на венозните стени, а венозните клапи, които насочват кръвта към сърцето, не работят вярно. Като резултат от увреждането на венозните клапи част от изпомпаната кръв се връща назад в долните крака, развива се венозна хипертония и се стига до разширението на вените.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР