Лятото е сезонът, който е най-опасен по отношение на хранителни

...
Лятото е сезонът, който е най-опасен по отношение на хранителни
Коментари Харесай

Храните, които могат да ни отровят през лятото

Лятото е сезонът, който е най-опасен във връзка с хранителни отравяния. Във високите летни температури артикули като яйца, риба, морски блага и пилешко месо предизвикват тежки отравяния, само че в цифрата на рисковите храни те имат солидна компания.

Специалистите по хранене са класирали питателните артикули, които в най-голяма степен могат да основат проблеми. В идващите редове вижте храните, които могат ни отровят през лятото.

Котлет

Котлетът е изкусителна храна, само че изваждането му от хладилника би трябвало да стане директно преди да бъдат обработен термично. В това число влизат и всички ястия, в които участва каймата. Всъщност каймата е по-опасна от едно парче месо, без значение дали става въпрос за котлети или друго место, всички са скотски артикули.

Тъй като каймата е най-често примес от разнообразни типове месо, заплахата нараства мощно. В мляното месо множеството артикули, съставляващи го, са изложени на риск от замърсяване. Ешерихия коли основава най-вече проблеми и с цел да бъде унищожена бактерията е нужна обработка при 70 градуса или повече. Ястията полусурово са по-подходящи за студените месеци.

Майонези и сосове на основата на яйца

 майонезата е рискова храна през лятото

Пакетираните майонези и сосове не са проблем, те се съхраняват добре в ледник. При подготвяне те са пастьоризирани и са минали хигиеничен надзор.

Затова през лятото по-добре да се заложи на фабрично приготвени сосове и майонеза, в сравнение с домашни, в случай, че няма да се употребяват незабавно. Ако са приготвени в домашни условия, би трябвало да се извадят от хладилника директно преди сервиране. Всичко, което не се употребява в границите на едно денонощие е най-добре да се изхвърли.

Изнасянето на храна, приготвена с яйца на открито - на плажа или на пикник, би трябвало да се заобикаля. Ако въпреки всичко ще се носи нещо на открито, то яйчените артикули би трябвало да бъдат сготвени до цялостна подготвеност и съхранени в подобаващи съдове. Яйцата са измежду най-опасните летни храни.

Стриди и другите морски блага

Кулинарните удоволствия със стриди или други морски блага на открито през лятото може да се трансформира в сериозен здравословен проблем, в случай че се окажат развалени. Лошата вест е, че не се усеща на усет, когато са развалени, а методът на предпазване не може да повлияе на качеството на такава храна.

Отравянето с морски блага заплашва здравето и живота доста съществено. При здрав човек бактериите, отговорни за повреждане на продуктите, провокират диария, повръщане и болки в стомаха. При раково заболели, при чернодробни болести и такива на имунната система е заплашен животът на индивида. Бактериите проникват в кръвта и предизвикват инфекции със смъртен излаз.

При желание да се употребява такава храна, би трябвало доста деликатно да се подходи при избира, тъй като всички черупчести може съдържат болестотворни бактерии и те да се пренесат от един тип на различен, тъй като се съхраняват дружно.

Всички морски блага, както и всички типове риба би трябвало да се употребяват изцяло сготвени. Трябва да се има поради, че маринованата риба също може да бъде рискова. Ако е съдържала рискови микроорганизми те се резервират и след заледяване при нески температури.

Пържени картофи

Малко изненадващо в този лист участват и пържените картофи. Независимо тъкмо по какъв начин са приготвени, те са безвредни, в случай че се употребяват незабавно. Не бива да се оставят на стайна температура, а в случай че ще се употребяват на по-късен стадий, добре е да се пазят в ледник.

В противоположен случай токсините в тях ще бъдат изведени на стайни условия, а ще се появят и спори - това важи и за варени картофи, в случай че не е отстранена кожата им.

Пилешко месо

 пилето може да аргументи отравяне

Пилешкото съдържа доста вода и мазнини, по тази причина е измежду най-уязвимите типове меса. Затова би трябвало постоянно да се ползват някои елементарни правила.

Никога месото не трябва да се изплаква с вода преди готвене. Трябва да се пипа с чисти ръце или ръкавици. Най-добре да се готви до цялостна подготвеност. Винаги да се съхранява в ледник. Не е добра концепция да се носи на открито нещо, приготвено с пилешко месо. Както морските блага, то може да сътвори здравословен проблем.

Останала храна

Ако след хранене остане от приготвената храна, няма проблем тя да се употребява по-късно. Стига да се съхранява на хладно. Ако някоя храна е била повече от 4 часа на открито след подготвяне, най-добре да се изхвърли.

Пресни зеленчуци

Обикновено се приема, че зеленчуците са безвредни по отношение на ограниченията за запазване. Това не дава отговор изцяло на истината. Те съдържат доста вода по предписание, а това благоприятства развиването на микроорганизми.

Най-проблемни са зелените салати, които най-често се употребяват пресни. В тях може да се съдържа норовирус, който може да оцелее 5 дни и да болести индивида, който употребява салата, в случай че тя не е добре измита. Препоръчва се също така преди подготвяне зелениите да се наквасен във вода с детергент за храни.

Заради водата в тях може да се развият и бактерии, по тази причина не е добре да се носят за ястие измежду природата.

Дини и пъпеши

Дините и пъпешите имат дебела кора и като че ли са изцяло предпазени. Това не е напълно правилно, тъй като водата за поливането им не постоянно е чиста. Може да попаднат микроби и с цел да се защищити плодът, преди нарязване би трябвало да се измие добре.

Нарязани на части не е добре да се купуват, а в случай че се прави плодова салата, частите не трябва да стоят повече от 2 часа отвън хладилника.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР