Луната осветява небосвода ни всяка нощ, но какво всъщност знаем

...
Луната осветява небосвода ни всяка нощ, но какво всъщност знаем
Коментари Харесай

7 любопитни и малко известни факта за Луната

Луната осветява небосвода ни всяка нощ, само че какво в действителност знаем за нея? В идващите редове ще ви представим няколко в действителност любопитни (и малко известни) обстоятелството за нея.

И на има трусове

Въпреки, че на процедура земният сателит съставлява мъртво парче канара с доста ниска геологическа интензивност, и там има придвижвания на лунната кора. Наричат ги " лунотресения ". За разлика от земните, земетресенията на са провокирани от удари на астероиди или слънчевата интензивност. Най-силните лунни трусове са с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер и не престават по десетина минути.
свързани новини2566на 20.01.2022
Луната се смалява

Луната постепенно губи вътрешната си топлота. Това води до стесняване на нейната повърхнина - като при гроздово зърно, което се трансформира в стафида. Но не е единствено това: и вътрешността на се смалява. През последните няколкостотин милиона година е " отслабнала " - свила се е с към 50 метра.

Луната в действителност въздейства на съня

И най-големият песимист не може да отхвърли, че Земята и си въздействат. Как тъкмо? Това към този момент е обект на разногласия. Дали може да изясни странното държание на някои хора, е противоречиво, само че се знае, че тя въздейства на човешкия цикъл на съня и може да докара до нарушавания. Съвсем неотдавна да вземем за пример ви разказахме за проучване, което открива, че яркостта на спътника оказва съществено въздействие върху качеството на нашия сън.

Не, вълците не вият по Луната

Без вълци, които вият по Луната, не минава нито един от по-старите филми на ужасите. Но в действителния живот воят на вълците няма нищо общо с етапите на Луната. Животните просто вият единствено нощем, т.е. тъкмо тогава, когато и цялостната луна се вижда най-добре. Вероятно заради това нашите предшественици са стигнали до концепцията, че двете неща са свързани.

Защо се развява американският байрак?

Привържениците на конспирациите считат, че кацането на на 21 юли 1969-а в никакъв случай не се е състояло, а сниманите фрагменти с Нийл Армстронг и Едуин Олдрин не са от Луната, а са правени в студио. Доказателство за това било развяващото се знаме - в случай, че в галактическия вакуум няма вятър. Обяснението на NASA: за фотосите Олдрин обръщал знамето на разнообразни страни.

Температурните разлики там са убийствени

Мислите си, че това лято беше горещо? Земните температури безусловно бледнеят спрямо тези на - когато Слънцето огрява нейната повърхнина, градусите могат да се повишат до 127 по Целзий, а без топлите слънчеви лъчи температурата на може да падне до минус 153 градуса по Целзий.

Гравитацията е ниска

Гравитацията на е едвам една шеста от земната и по тази причина да се доближи до повърхността ѝ е същински героизъм. Бъз Олдрин споделя, че да се провежда колония на би било извънредно мъчно: краката на астронавтите, обути в тежки скафандри затъвали на 15 см в праха. Самото придвижване е бързо и доста мъчно се сменя посоката, когато начело се окаже кратер и различен рисков обект.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР