ЛИСАБОН, Португалия (АП) — Военни превозни средства и червени карамфили

...
ЛИСАБОН, Португалия (АП) — Военни превозни средства и червени карамфили
Коментари Харесай

Португалия отбелязва 50-ата годишнина от армейския преврат на Революцията на карамфилите, който донесе демокрация

ЛИСАБОН, Португалия (АП) — Военни транспортни средства и червени карамфили се завръщат по улиците и площадите в центъра на Лисабон в четвъртък, до момента в който Португалия възпроизвежда трагични моменти от армейски прелом, който донесе демокрацията преди 50 години.

Очаква се хиляди хора да участват на честванията на по този начин наречената Революция на карамфилите, която постави завършек на задушаващата четири десетилетия тирания, открита от Антонио Салазар. Той също по този начин проправи пътя за влизането на Португалия в Европейския съюз през 1986 година, именуван тогава Европейска икономическа общественост.

По това време разтърсванията и политическата неустановеност в Португалия, член на НАТО, провокираха паника в западните столици като португалската комунистическа партия изглеждаше подготвена да вземе властта. Умерените партии обаче завоюваха в урните.

Тъй като националният празник стартира в четвъртък в Лисабон, колона от войски и бронирани транспортни средства трябваше да дойде на площад в центъра ка...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР