Лидерите на три либийски политически органа се съгласиха да работят

...
Лидерите на три либийски политически органа се съгласиха да работят
Коментари Харесай

В Либия се застъпват за правителство на единството

Лидерите на три либийски политически органа се съгласиха да работят за образуването на държавно управление на единството в разграничената страна след диалози в Кайро, проведени от Арабската лига, пише англоезичното издание от ОАЕ The National.

Политическият развой за разрешаване на бушуващия повече от десетилетие спор в Либия е в застой, откакто подкрепеният от Организация на обединените нации проект за осъществяване на избори през декември 2021 година с е провали на фона на разногласия по отношение на изборните закони и допустимостта на главните претенденти. Страната остава разграничена сред съперничещи си държавни управления на запад в Триполи и на изток в Бенгази.

В неделя ръководителят на Президентския съвет Мохамед Ал Менфи, ръководителят на Висшия държавен съвет Мохамед Такала, които са основани в Триполи, и Агила Салех, ръководител на Камарата на представителите в Бенгази, споделиха, че са се споразумели за " нуждата " от образуване на единно държавно управление , което да следи отсрочените избори.

" Смятаме, че ограниченията, които бяха контрактувани през днешния ден, са доста значимо начало " , сподели Ал Менфи след срещата, извършена по покана на генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт.

" Това са резултати, които дават отговор на а мбицията на либийците да проведат избори. "

Ал Менфи пое поста си през 2021 г . като част от подкрепения от Организация на обединените нации развой, който назначи краткотрайно държавно управление на националното единение под управлението на министър-председателя Абдул Хамид Дбейба, което да поведе страната към избори по-късно същата година.

Камарата на представителите беше определена през 2014 година , до момента в който Висшият държавен съвет беше образуван като част от политическо съглашение от 2015 година и формиран от парламент, определен през 2012 година, годината откакто диктаторът Муамар Кадафи беше свален от власт посредством въстание, подкрепено от западни въздушни удари.

Саудитска Арабия приветства резултата от договарянията в Кайро за реализиране на политическо съглашение в Либия, заяви в понеделник Министерството на външните работи на кралството.
 Генерал от суданската войска изключва помирение за Рамазан
Генерал от суданската войска изключва помирение за Рамазан

Освен в случай че Силите за бърза поддръжка (RSF) не напусне цивилни обекти в района
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР