Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова гласоподавателите

...
Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова гласоподавателите
Коментари Харесай

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата съпротива в Молдова Игор Додон прикани гласоподавателите в четвъртък да бойкотират референдума за поддръжка на устрема на страната да се причисли към Европейския съюз (ЕС). Той настоя, че проевропейският президент Мая Санду употребява допитването, с цел да ѝ помогне да завоюва преизбирането си, оповестява " Ройтерс ".

" Ние сме изрично срещу този референдум. Ние не споделяме " не " на договарянията с Европейски Съюз и не сме срещу Европейски Съюз ", сподели пред Exclusiv Игор Додон, водач на Социалистическата партия и президент на Молдова до загубата му на изборите през 2020 година от Санду. Ние се противопоставяме на Санду да го употребява като инструмент за личните си ползи и тези на своята партия. Затова молим гласоподавателите по време на акцията да не вземат участие в референдума. "

Санду осъди войната на Русия в Украйна и дефинира Москва и ендемичната корупция като най-големите закани за суверенитета на някогашна руска Молдова , една от най-бедните страни в Европа, ситуирана сред Украйна и членката на Европейски Съюз Румъния.

Референдумът евентуално ще се организира през октомври, по същото време като президентските избори.

Додон поддържа тесни връзки с Москва, които построи през четирите години на поста, и споделя, че фокусът на Санду върху Европейски Съюз вреди на ползите на Молдова в района.

Проучванията демонстрират 35,1% поддръжка за Санду на първия тур , в случай че изборите бяха през днешния ден и  15,8% за Додон.

Те също по този начин споделят, че 50,9% от интервюираните имат вяра, че участието в Европейски Съюз ще усъвършенства икономическите вероятности на Молдова, до момента в който 30,4% имат вяра в противоположното. През декември предходната година Европейски Съюз се съгласи да стартира договаряния за участие както с Молдова, по този начин и с Украйна.

Санду сподели на среща със притежатели на дребен бизнес в четвъртък, че молдовците ще живеят по-добре в Европейски Съюз.

" Присъединяването към Европейски Съюз е най-хубавото, което можем да дадем на това и на бъдещите генерации ", сподели тя.

Председателят на Народното събрание Игор Гросу сподели, че референдумът е късмет за молдовците да " покажат мощно и ясно, че сме европейци. Ние не влизаме в Европа, ние се връщаме в нея ".
 Съдът в Молдова анулира закона, забраняващ на проруска партия да взе участие в изборите
Съдът в Молдова анулира закона, забраняващ на проруска партия да взе участие в изборите

Правителството се зарече да " направи всичко допустимо, да не допусне представителите на Шор до изборите

Гласоподавателите в градовете предходната година демонстрираха поддръжката си за акцията за Европейски Съюз, като излязоха на всеобщ протест, само че поддръжката отвън столицата е по-малко сигурна.

На локалните избори предишния ноември Партията на деяние и взаимност на Санду беше първа с 40% от гласовете, само че не съумя да завоюва кметски места в огромните градове.

Това гласоподаване беше предшествано от ограничения за недопускане на претенденти, свързани със неразрешена проруска партия, ръководена от укриващия се предприемач Илан Шор, наказан задочно на 15 години затвор за машинация.
 Молдова - ново полесражение във войната на Русия?
Молдова - ново полесражение във войната на Русия?

Москва може да насочи въздействие посредством кохорта от намерено проруски партии: социалистите, комунистите и партията " Възраждане " и от няколко " троянски коня ", които прокарват съветски наративи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР