Лидерът на финландските консерватори Петери Орпо спечели тристранна изборна надпревара,

...
Лидерът на финландските консерватори Петери Орпо спечели тристранна изборна надпревара,
Коментари Харесай

Сана Марин загуби изборите във Финландия

Лидерът на финландските консерватори Петери Орпо завоюва тристранна изборна конкуренция, побеждавайки левия център на премиера Сана Марин, съобщи Би Би Си.

„ Получихме най-големия мандат “, сподели водачът на Националната съдружна партия след трагична нощ, в която резултатът последователно се отклони от социалдемократите на Марин.

Сана Марин, Getty Images

Орпо си обезпечи 20,8% от гласовете, изпреварвайки дясната популистка Финландска партия и левия център. Популистите завоюваха рекордните 20,1%.

Това е горчиво проваляне за Сана Марин, която усили местата в своята партия и си обезпечи 19,9% от гласовете.

Тя продължава да се радва на високи рейтинги в социологическите изследвания и е необятно хвалена за това, че насочи Финландия къмпредстоящото влизане в НАТОи преведе страната си през пандемията Ковид-19.

Малко откакто консервативният водач разгласи победа, лявоцентристкият водач призна изборите.

" Поздравления за спечелилия в изборите, поздравления за Националната съдружна партия, поздравления за Партията на финландците. Демокрацията си сподели думата ", сподели тя пред своите поддръжници.

„ Мисля, че финландците желаят смяна и в този момент ще стартира договаряния с всички страни “, сподели спечелилият.

Лидерът на финландската партия Рийка Пура поздрави дясноцентристкия си противник и самата тя беше възхитена от най-хубавия резултат в историята на своята партия.

Финландците подчертаха своя триумф, като завоюваха повече райони от всяка друга партия в континентална Финландия. Рийка Пура завоюва повече гласове от всеки различен претендент и коментаторите подчертаха привлекателността на нейната партия към младите гласоподаватели, като доближиха до обществени медии като TikTok.

Междувременно три от другите партии в отиващата си коалиция - Партията на центъра, Левият алианс и Зелените,отбелязаха огромни загуби.

На 37 години Сана Марин стана най-младият водач в света, когато се появи на политическата сцена през 2019 година Тя оглави коалиция от пет партии, всички водени от дами.

Въпреки нейния сполучлив отговор на нахлуването на прилежаща Русия в Украйна, изборите значително бяха ориентирани към стопанската система и държавния дълг на Финландия, защото всички съществени партии поддържаха участието в НАТО.

Много финландци я виждат като поляризираща фигура.Тя беше подложена на съществено наблюдаване предходната година,когато се появи видео, на което тя пее, танцува и пие на празненство.Поддръжниците споделиха, че разногласието е напоен от сексизъм и дами във Финландия и по света споделиха видеоклипове, на които танцуват в символ на взаимност.

Петтери Орпо, за разлика от това, няма нито едно от качествата на Сана Марин за „ рок звезда “, споделя Мати Койвисто от YLE.

" Той е политик службогонец. Той е в играта от 90-те години на предишния век и е много постоянен и спокоен. Има рецензии, че може би е прекомерно отегчителен и спокоен, само че това също работи сносно във Финландия. "

Консерваторите ще имат първи опция да сформират държавно управление и в случай че съумеят, 53-годишният Орпо ще стане идващият министър-председател.

При държавно управление, ръководено от Орпо, Европа може да чака проевропейски реакционер от демократичния център на неговата партия с акцент върху икономическата политика.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР