Лидер в класирането за Световната купа, три индивидуални победи и

...
Лидер в класирането за Световната купа, три индивидуални победи и
Коментари Харесай

Лидерката в биатлона е дърводелец и прави уникални мебели

Лидер в класирането за Световната купа, три самостоятелни победи и серия от седем следващи класирания в Топ 3 този сезон - ужасно достижение за биатлонистка, която до скоро съвсем не се мяркаше измежду лидерките в този спорт. 

Внезапният напредък на Жулия Симон идва в нейната 26-годишнина, когато зад тила си има към този момент едни зимни олимпийски игри и три международни шампионати в ролята на средняк. Доскоро тя бе в сянката на Кло и Анаис Шевалие, на Лу Жанмоно, на Анаис Шевалие-Буше. 

Но към този момент е техен водач, а ключ за подобряването на формата ѝ се оказа нейната

 

потресаваща стрелкова успеваемост.

 

В първите два кръга за Световната купа Жулия не пропусна нито една цел от състояние лежащ. 100% попадения с над 100 изстрела - постижение, почтено за историческите справочници.

Разбира се няма по какъв начин да е постоянно по този начин, само че и в този момент французойката има успеваемост от 98% в стрелбата от легнало състояние. От позиция прав е малко по-зле - 85%, само че по тази причина пък Симон удивително усъвършенства своето ски тичане, дори и по отношение на първите седмици на декември. Започна сезона като корав средняк, а в този момент е една от лидерките по скорост на напредване по трасето.

От началото на сезон 2022/23 треньор на френския женски отбор е Сирил Бурде, някогашен ментор на елитния ски бегач Ришар Жув - притежател на два бронзови олимпийски медала и трети с щафетата на 4х10 км от международното състезание в Зеефелд (Ав). През предишния сезон Бурде изведе Жув и до Световната купа в спринта, а в този момент внезапно се реалокира в биатлона.

Той има прочут опит в този спорт, тъй като в края на 90-те две години е член на юношеския народен тим на Франция. Но в никакъв случай не е бил треньор по биатлон. А негов асистент в женския отбор стана олимпийският първенец по пукотевица с пушка от три положения в Атланта `96 Жан Пиер Амат, завърнал се от работа в националния тим на Китай.

" Основната цел на работата с Жулия бе да намерим етапа на релаксация - споделя Бурде. - Тя към този момент бе чудесно готова физически, само че желаех придвижванията ѝ да станат по-спокойни и икономични. Тогава може да хаби по-малко сили, само че да се движи все по този начин бързо. Доволен съм от видяното през първата половина на сезона, само че това към момента не е нейният пик. Жулия ще прогресира занапред ".

Самата Симон се радва не толкоз на водачеството в генералното класиране (811 против 735 т. на втората - шведката Елвира Йоберг), а на най-сетне постигнатата непоклатимост. До този сезон все нещо не ѝ доближаваше и тя съумя да вземе единствено един сребърен орден със смесената щафета на олимпийските игри в Пекин 2022.

" Колкото повече надпревари минават, толкоз

 

повече стартирам да мисля за Кристалния глобус

 

(б.р. - трофея за краен победител в Световната купа). Гордея се, че съм с жълтия номер на водач, оценявам всяка точка, само че разбирам, че основната борба следва. Особено значимо е международното състезание в Оберхоф (8-19 февруари - б.р.). Не трябва да се главозамайвам, към момента е единствено януари. "

Кумир на Жулия е феноменалният Мартен Фуркад. Символично, първата от нейните към този момент 7 победи за Световната купа бе на 14 март 2020 година в Контиолахти - деня, в който 5-кратният олимпийски, 10-кратен международен първенец и 7-кратен притежател на Купата финишира в своето последно съревнование.

Жулия се ражда съвсем 4 години след последната зимна олимпиада във Франция - в Албервил `92, и то в същия район. Провинция Савоа в Алпите е едно от средищата на зимните спортове. От 2-годишна Симон се качва на ски, което изобщо не е рано по тези места. На три към този момент се спуска по скатовете. Баща ѝ, който е фермер, само че и по съвместителство почасов надзирател на пистите, става неин първи треньор.

Повечето деца незабавно избират надалеч по-динамичните и влиятелни алпийски ски. Жулия изначало практикува и двата типа, а по-късно се стопира на " писалките " за ски-бягане.

" Тренирах в клуба и едните, и другите, само че в ски бягането ме сграбчи атмосферата - изяснява Симон. - Там имаше доста повече другарства, всички си помагахме взаимно. Харесваше ми да бъда сама измежду природата. И когато бях на осем изоставих алпийските ски ".

От 16-годишна Симон стартира да тренира и биатлон в клуба Les Saisies - най-добрия във Франция. Следват участия на девически шампионати, дебют в Световната купа, запаса на олимпийските игри в Пьонгчанг 2018...

Извън биатлона Жулия има доста рядко и изумително занимание. При това то не е единствено въодушевление, а по-скоро бъдеща специалност. Симон има бакалавърска степен в региона на ръководството на науката и технологиите, а по-късно продължава образованието си по дърводелство. Слуша лекциите в интернет, а след края на сезоните си предава курсовите работи. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР