Либерийците гласуват дали да върнат футболната икона Джордж Уеа на

...
Либерийците гласуват дали да върнат футболната икона Джордж Уеа на
Коментари Харесай

Либерия гласува, тъй като президентът Джордж Уеа очаква втори мандат

Либерийците гласоподават дали да върнат футболната икона Джордж Уеа на президентския пост, като мирът и стопанската система са измежду главните грижи на гласоподавателите.

Стотици хора се бяха събрали в изборните секции в столицата Монровия рано сутринта във вторник преди началото на гласуването в 08:00 GMT.

Продължете да четете < /h2> лист от 4 детайла Какво да знаем за президентските избори в Либерия

Ключовите въпроси, заложени на карта в президентските избори в Либерия Хората, които се борят за президентския пост в Либерия на 10 октомври Либерия страда от 20 години " отрицателен мир “. Време е за смяна завършек на списъка

Основните политически партии дадоха обещание, че президентските и законодателните избори в западноафриканската страна ще преминат спокойно.

Смъртта на трима души обаче предишния месец по време на конфликти сред последователи на съперничещи партии породи опасения за връщане на кръвопролитията.

Сблъсъци избухнаха и в неделя, когато Уеа, който се бори за втори шестгодишен президентски мандат, организира последния си избирателен протест, оставяйки няколко ранени.

Изборите са първите, които се организират, откогато Организация на обединените нации приключи мироопазващата си задача в Либерия през 2018 година

Миротворците на Организация на обединените нации бяха ситуирани в страната, откакто повече от 250 000 души починаха в две цивилен войни сред 1989 и 2003 година

Уеа, на 57 години, влезе в политиката след кариера на интернационален футболист, която го видя да стане единственият африканец, спечелил най-престижната самостоятелна премия в играта и прокиснал в топ клубове, в това число Пари Сен Жермен, Милан и Челси.

След избирането си през 2017 година Уеа сподели, че ще сътвори работни места и ще влага в образованието, само че критиците споделят, че не е съумял да съблюдава обещанията си.

Уеа твърди, че се нуждае от повече време, с цел да поправи западналата стопанска система и инфраструктура на нацията.

Бившият състезател е любимец измежду 20 претенденти, само че може да се изправи пред балотаж на втори тур, в случай че не обезпечи безусловно болшинство на първия тур на гласуването.

Европейският съюз, Африканският съюз, западноафриканският блок ECOWAS и Съединените щати са разположили наблюдаващи, с цел да следят вота.

Около 2,4 милиона либерийци имат право да гласоподават на изборите, като изборните секции би трябвало да затворят в 18:00 GMT.

Националната изборна комисия ще стартира да разгласява резултатите от сряда, като окончателните резултати се чакат в границите на 15 дни.

Уеа е израснал в бедните квартали на Монровия и е известен измежду младежите в Либерия, където повече от 60 % от популацията е под 25 години.

Като президент Уеа се опълчи на апелите за основаване на арбитражен съд за военни закононарушения и беше подложен на критика, че не прави задоволително за справяне с корупцията.

Миналата година той уволни началника на кабинета си и двама други висши чиновници, откакто триото беше глобено от Съединени американски щати за хипотетична корупция.

Бившият вицепрезидент Джоузеф Боакай, главният противник на Уеа, сподели, че всяка машинация или операция на гласовете по време на изборите ще докара до „ края на тази страна “.

78-годишният Боакай се ангажира да възвърне имиджа на страната, да развие инфраструктура и да усъвършенства живота на най-бедните.

Повече от една пета от популацията на Либерия живее с по-малко от 2,15 $ дневно, съгласно Световната банка, а цените на главните храни скочиха.

Боакай, който беше вицепрезидент сред 2006 година и 2018 година, се показа като почтена опция на Уеа, който той упреква, че ръководи корумпирана система.

Надзорът Transparency International класира Либерия на 142-ро място от 180 страни в своя показател за усещане на корупцията за 2022 година

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР