Либерийският лидер и футболна легенда Джордж Уеа призна поражението на

...
Либерийският лидер и футболна легенда Джордж Уеа призна поражението на
Коментари Харесай

Джордж Уеа от Либерия признава президентските избори преди окончателния резултат

Либерийският водач и футболна легенда Джордж Уеа призна провалянето на водача на опозицията Джоузеф Боакай след стеснен балотаж за президент, заявявайки, че е " време да сложим националния интерес над персоналния ".

Последните и съвсем цялостни резултати демонстрираха, че Боакай води с близо 51 % от гласовете в Либерия, най-старата република в Африка, учредена от освободени американски плебеи.

„ Резултатите, оповестени довечера, въпреки и не дефинитивни, демонстрират, че... Боакай е в преднина, която не можем да надминем “, сподели Уеа в тирада по националното радио късно в петък.

Той сподели, че неговата партия CDC „ е изгубила изборите, само че Либерия завоюва “, добавяйки: „ Това е време за благосклонност в проваляне ".

78-годишният Боакай загуби от Уеа, на 57, с огромна преднина на втория тур на президентския избор през 2017 година

С повече от 99,5 % от изборните секции, отчитащи преброяването на гласовете след На втория тур във вторник Боакай събра 50,89 % от подадените бюлетини, съгласно изборната комисия.

Боакай изпревари Уеа с 28 000 гласа, съгласно данните от петък. Двамата приключиха един против различен в първия кръг предишния месец, с национална преднина от единствено 7 126 гласа за Уеа.

Избирането на Уеа --  първият африкански футболист, спечелил както трофея за Световен състезател на годината на ФИФА, по този начин и „ Златната топка “ – породи огромни очаквания за смяна в Либерия, която към момента се раздрусва от следващите цивилен войни и епидемията от Ебола през 2014-2016 година

Критиците обаче упрекнаха държавното управление му в корупция, а него в не съумя да съблюдава обещанието си да усъвършенства живота на най-бедните.

Съединените щати поздравиха " определения президент Боакай за успеха му и президента Уеа за мирното му приемане на резултатите ".

" Призоваваме всички жители да следвайте образеца на президента Уеа и приемете резултатите ", сподели в изказване представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър.

" Либерийският народ се изрече "             

Уеа сподели, че е приказвал с Боакай, " с цел да го поздрави за победа ".

" Либерийският народ се изрече и ние чухме гласа му. Въпреки това, близостта на резултатите разкрива надълбоко разделяне в нашата страна, " сподели Уеа в речта си.

" Нека излекуваме раздялите, породени от акцията, и да се обединим като една нация и един единен народ. "

Уеа, който остава президент до предаването на властта през януари, даде обещание да „ продължи да работи за положителното на Либерия ".

Ще бъде второто спокойно предаване на властта от едно демократично определено държавно управление от друго за две десетилетия.

Изборите бяха първите, откогато Организация на обединените нации през 2018 година приключи своята мироопазваща задача, основана откакто повече от 250 000 души починаха в двете цивилен войни в Либерия сред 1989 и 2003 година

Международни наблюдаващи, в това число Европейския съюз, поздрави Либерия за провеждането на мирни избори.

Регионалният блок ECOWAS, Икономическата общественост на западноафриканските страни, съобщи, че изборите са били „ значително “ мирни, само че означи изолирани произшествия, довели до „ пострадвания и хоспитализации “ в четири провинции.

Сблъсъците по време на акцията доведоха до няколко убити преди първия тур и породиха опасения от принуждение след изборите.

Около 2,4 милиона либерийци имаха право да гласоподават във вторник и изборната интензивност беше почти 66 %, съгласно уеб страницата на изборната комисия. < p> Боакай е остарял политически сътрудник, служил е като вицепрезидент на Елън Джонсън Сърлийф, първата определена жена за държавен глава в Африка, от 2006 до 2018 година

Либерия е дом на към пет милиона души и е една от най-бедните страни в света.

Повече от една пета от популацията живее с по-малко от 2,15 $ дневно, съгласно Световната банка.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР