Либерия гласува за президентските и парламентарните избори във вторник в

...
Либерия гласува за президентските и парламентарните избори във вторник в
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за президентските избори в Либерия

Либерия гласоподава за президентските и парламентарните избори във вторник в 08:00 GMT. Двадесет претенденти за президент, в това число настоящият Джордж Уеа, се състезават да управляват петмилионната страна.

Уеа, някогашна интернационална футболна звезда, стигна до успеха на вълна от оптимизъм през 2017 година, носейки вяра на страна, която беше опустошена от две цивилен войни сред 1989 и 2003 година и епидемията от ебола от 2014-2016 година Избирането му беше историческо събитие, отбелязващо първото демократично прекосяване на власт в страната от 1944 година насам. Той даде обещание да се оправи с бедността, да сътвори работни места, да построи пътища и да постави завършек на корупцията.

Близо пет години откакто встъпи в служба през 2018 година, някогашният притежател на Златната топка остава известен в някои елементи на страната, само че гневът нараства поради непрекъснато високите равнища на корупция и разноски за живот.

Ето какво би трябвало да знаете за изборите в Либерия:

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла. Ключовите въпроси, заложени на карта в президентските избори в Либерия Хората, които се борят за президентския пост на Либерия на 10 октомври Либерия претърпя 20 години „ негативен мир “. Време е за смяна завършек на списъка

Мирни ли ще бъдат изборите?

В страна, която към момента се възвръща от две войни, умъртвили четвърт милион души, опасността от принуждение в никакъв случай не е надалеч от съзнанието на гласоподавателите. Старите страхове бяха разпалени предишния месец след три убийства по време на предизборни конфликти в северния окръг Лофа.

Инцидентът включва последователи на Коалицията за демократична смяна (CDC) на Weah и Партията на единството. Последната партия се управлява от Джоузеф Боакай, който беше вицепрезидент в предходната администрация на Елън Джонсън Сърлийф и се счита за главния противник на Уеа в президентските избори.

През август последователите на Уеа придвижиха ковчег през Монровия с изображения на лицето на Боакай, залепени в профил, предизвиквайки яд и възобновление на скръбта. Съобщава се, че ръководещата партия е била резервирана в осъждането на спектакъла.

Всички партии, които се състезават в изборите – 46 са упълномощени от Националната изборна комисия – дадоха обещание през април да се въздържат от принуждение в така наречен Декларация на река Фармингтън, направена под егидата на Обединените народи и Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS).

Изборите се организират на 20-ата годишнина от мирното съглашение от Акра от 2003 година, което постави завършек на втората революция в Либерия.

Кои са главните проблеми, които гледат гласоподавателите?

Корупция : Либерия е класирана на 142 от 180 страни в показателя за усещане на корупцията на Transparency International. Уеа, който прекара огромна част от първата си предизборна акция, критикувайки неуспеха на Sirleaf да се оправи с корупцията, не се показа доста по-добре.

Миналата година Съединени американски щати постановиха наказания на трима либерийски държавни чиновници, в това число началника на кабинета на Уеа, за присъединяване в корупционни практики. През април отиващият си дипломат на Вашингтон упрекна политиците, че „ сами си намазват хляба “ и „ сами си свиват гнездата “.

Бедност : През декември 2022 година локалните поданици излязоха по улиците на Монровия, с цел да стачкуват против възходящите цени на храните и горивата по време на продължителното неявяване на Уеа от страната. Президентът наблюдаваше по какъв начин синът му Тимъти Уеа играе с тима на Съединени американски щати на Световното състезание в Катар.

Той също участва на среща на върха на водачите на Съединени американски щати и Африка във Вашингтон. Според Световната банка повече от половината население живее с по-малко от 1,90 $ дневно. Половин милион са изправени пред „ остри равнища “ на продоволствена неустановеност тази година, като цените на главните артикули като вносен ориз, палмово масло и маниока се повишават – частично заради войната в Украйна.

Въпреки благосъстоянието си от естествени запаси, като каучук, дървен материал, желязо, елмаз и злато, Либерия е на 178 място от 191 страни по показателя на човешкото развиване на Организация на обединените нации.

Отговорност : Бившият президент и мощен човек Чарлз Тейлър беше наказан от интернационален арбитражен съд в Хага и в този момент излежава 50-годишна присъда във Англия, само че няма признаци на правдивост вкъщи.

Въпреки рекомендациите на Комисията за истина и помиряване (TRC) през 2009 година, доста военнопрестъпници се разхождат на независимост. Сенатор Принс Джонсън, някогашен мощен човек, чиито бойци изнасилваха и убиваха, освен е свободен, само че още веднъж се кандидатира за поста.

Джонсън също беше забъркан в убийството на някогашния президент Самуел Доу през 1990 година – видеоклип, на който той гледа по какъв начин отрязват ухото на Доу, стана вирусен в интернет. Близък до Джоузеф Боакай, известността на Джонсън в окръг Нимба го прави преимущество за всеки предстоящ президент.

Кои са главните претенденти за президент?

Джордж Уеа : Младите и бедните в миналото са били въодушевени от историята на някогашния футболист от дрипи до благосъстоянието, която го е видяла да се издига от скромното начало в Монровия Бедняшкият квартал на Клара Таун.

Популярността на 57-годишния мъж понижа, макар че се чака той да се оправи добре тук-там като Бонг кънтри, цитадела на вицепрезидента Джуъл Хауърд-Тейлър. Съюзът му с някогашната брачна половинка на Чарлз Тейлър повдигна вежди през 2017 година, само че от този момент се възстановява.

Джоузеф Боакай : Известен като „ Сънливия Джо “ за това, че дреме на публични събития, 78-годишният мъж от окръг Лофа е бил вицепрезидент сред 2006 година и 2018 година Мек, само че съдбоносен, той събира латекс за американския каучуков колос Firestone Plantation, работейки като пазач, до момента в който учи в колежа на Западна Африка.

До 80-те години той си проправя път нагоре в политиката, служейки като министър на земеделието при президента Самюел Доу, който беше погубен през 1990 година, десетилетие откакто пое властта с кървясъл прелом.

Александър Б. Къмингс : Бивш изпълнителен шеф на Coca-Cola, водач на Алтернативния народен конгрес, сплоти сили с Партията на свободата в опит да сплоти опозицията под знамето на опозиционните сътрудничещи политически партии (CPP).

След като не съумя да убеди гласоподавателите през 2017 година, 66-годишният мъж се надява да употребява своя десетилетен опит в бизнеса и филантропията, с цел да извади страната от бедността. Фокусиран върху икономическия напредък, той има прогресивна стратегия в области като финансиране на бизнеса, посланичество на дамите и екотуризъм.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР