Квартал Метелкова е град в града в сърцето на Любляна.

...
Квартал Метелкова е град в града в сърцето на Любляна.
Коментари Харесай

Метелкова: град в града в сърцето на Любляна

Квартал Метелкова е град в града в сърцето на Любляна . Той сплотява актьори от разнообразни жанрове и демонстрира силата на изкуството във всичките му форми. 

Днес изрисуваните със шарени графити здания в квартал Метелкова в миналото са били политически затвор и военни поделения. След разпадането на Югославия мястото е изоставено и последователно десетки актьори от словенската столица го припознават като пространство, на което да творят.

" Можете да си представите… Изоставени здания на някогашен затвор и военни поделения. Градските управляващи постоянно прекъсвали електрозахранването и водоснабдяването в квартала, с цел да принудят хората да изоставен ", споделя Милица  Римановска , хостел Celica .

" Вече беше решено, че мястото ще се употребява за изкуство. По-късно обаче общината реши, че желае тук да се построи бизнес център ", добавя скулпторът Бостян Новак

През 1993 година в Метелкова идва тежка техника, с цел да унищожи квартала. Над 200 души образуват жива верига с телата си, противопоставяйки се на желанието на общината. Скулпторът Бостян Новак е един от първите поданици на Метелкова и по този начин към този момент повече от 30 години. Пристига на десетия ден от митингите против разрушаването на квартала.  

Ателието на Бостян се намира в една от многото шарени здания в Метелкова . Там той основава своето изкуство, въодушевено от света, който го заобикаля. Освен него, в Метелкова има питейни заведения с разнообразни стилове музика, гей клуб, работилница за колела и площад, обособил се като място за срещи и социализация.

В Метелкова насилието и дискриминирането не се толерират. В другия й край се намира постройката на някогашния затвор. След 2003 година тя е преустроена в хостел, който посреща туристи от целия свят. 20-те някогашни килии през днешния ден са превърнати в творби на изкуството благодарение на художници от разнообразни националности.

" През 1988 година в този политически затвор е бил интерниран нашия някогашен министър-председател Янез Янша за това, че е написал анти-югославски пасквил ", споделя Милица  Римановска , Celica .

Две от килиите във към този момент някогашния затвор са към момента непокътнати. Там посетителите могат да видят по какъв начин са живеели пандизчиите.

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР