Кукленият театър ще зарадва публиката си с поредица от събития

...
Кукленият театър ще зарадва публиката си с поредица от събития
Коментари Харесай

На празника си: Куклениците с премиери на “Храбрият дървар“ и театър за един зрител

Кукленият спектакъл ще зарадва публиката си с поредност от събития във връзка Международния ден на кукления спектакъл на 21 март. В 11 часа предпремиерно ще се играе " Храбрият дървар " на Ирослав Петков, а представлението е с вход свободен. Публика ще влиза до запълването на салона. Два пъти денем - от 10 до 12 и от 14 до 16 ч. - ще можем да се насладим на куклената миниатюра " Приказка за оловния боец ". Базирана на приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Миниатюрата се играе от един артист за един фен - неповторима среща и персонално прекарване, несравнимо с друга форма на театрално зрелище. Тя е с дълготрайност 11 минути и се играе в приземната зала на театъра. Местата са лимитирани и с авансово записване на касата на театъра. Вход свободен. Зад плана стои артистът Румен Караманов.
Прочетете още
" Храбрият дървар " от Ирослав Петков е най-новото ни премиерно заглавие. С него от много време приказваме, че желаеме да създадем нещо дружно. По време на пътуването ни до Хърватия на турне, четохме в рейса текста с актьорите и се спукахме от смях. Става дума за една доста приятна и приказна пиеса и мисля, че е отлично попълнение в репертоара ", описа шефът на Куклите Петър Влайков.

Режисьор е самият Ирослав, той е изработил и огромна част от куклите. Сценографията е дело на Мария Ибришимова, а композитор е Мира Искърова. Ролите извършват Даниела Русева, Калина Вълчева и Йордан Стоянов.

" Джани Родари има една брошура " Граматика на фантазията " и тя предлага един доста употребен принцип - избират се инцидентни думи и по тях се сформира някаква история. Това доста постоянно го вършат и в кино факултета в НАТФИЗ, а и в кукления факултет. Горе-долу в този принцип развих сюжета на " Храбрият дървар ". След като я написах, прибавих и подзаглавие, че тя е " Идеалистично-патетична пиеса ", дори бих споделил - идеалистично-патетична, тъй като вътре всичко е доста наивно и би трябвало да се играе с възторг ", описа Петков. Той призна, че и в живота е значително доверчив.

Отправните думи, с които почнал да се ражда текста, били - дървар, принцеса, дракон.

" Имам незадълбочен опит с дърворезбата и взех решение, че мога да направя четирите кукли. Отне ми доста време. Започнал съм ги от декември и ги приключих тъкмо преди началото на подготовките - на 20 февруари. Най-трудно ми беше да изработя дърваря, изключително косата му - цели две-три седмици ", разказа процеса на работа Ирослав Петков.

Петър Влайков разсмя присъстващите на представянето на спектакъла с шеговита имитация: " Не ми се ще да върша аналогии с политиката, само че в пиесата царството е разграничено на две, а най-после дърварят и принцесата се женят и то се сплотява ".

" Мнозина споделят, че в театъра е като в живота, само че не е тъкмо по този начин. Тук са значими моралните послания, концепцията за това кое е положително, кое е неприятно. Това ни е задачата. Да създадем и изградим един правилен честен компас. Да стабилизираме към този момент построената ценностна система. Да ги научим що е то емпатия, умеене да приемаш другия. Това са свръхзадачите на кукления спектакъл и с всеки театър гоним тези си цели. В случая с " Храбрият дървар " има доста какво да научат и децата, само че и родителите им. Другите препратки са за огромните и са неизменима част от всяка пиеса ", добави той.

Ирослав Петков разказа дърваря като млад и самоуверен, а принцесата - красива и разсеяна, царицата - притеснителна и свидлива, царя - самоуверен и простодушен, мечката - свирепа, а змеят - ще забележим.

" Моята кралица е своенравна. Тя не желае да дава щерка си на какъв да е, камо ли на един елементарен дървар. Но крайната дума е на царя и тя се съгласява с нея ", описа Даниела Русева.

Още на първото четене целият екип доста се забавлявал и се впуснал в нея.

" Беше патетично, друго. Предизвикателство е се работи с режисьор като Ирослав Петков, с подобен вид кукли. Предизвикателство е, че спектакълът съчетава кукли и актьрска игра, уповавам се да сме го овладяли. Нещо доста друго е - да сменяме от кукла в жив проект. В началото доста се затваряхме единствено да си държим куклите и да играем единствено с тях, какъвто е класическият куклен спектакъл ", описа Даниела Русева.

Всички артисти се сплотиха, че това в действителност е най-сложното - съчетанието сред двете, а Ирослав Петков постоянно повтарял: " пускайте ги малко повече, пускайте ги малко повече, не ги дръжте чак толкоз ".

" И за мен това бе най-голямото предизвикателство - да пусна куклата и да играя. Моята принцеса е прелестно разсеяна глезана. Тя не вижда в дърваря елементарен човек, а един смел мъж, който я е избавил от мечката ", описа и Калина Вълчева. На 21 март актрисата ще бъде част от церемонията на влиятелните награди " Сивина " в София. Калина е номинирана за " Дебют " за функциите си в " Роня - дъщерята на разбойника " и " Мечо Пух ". Тя не скри насладата и вълнението си, че е номинирана и показа, че за първи път ще участва на такава гала.

" Храбрият боец " ще се играе на 22 март от 19 часа и на 23 март от 10.30 и 11.45 ч.

Любопитно е, че плакатът за " Храбрият дървар " е направен по плана на Димитровградската художествена изложба. В рамките на " Плакатът работи " студенти са изработвали такива за разнообразни театрални представления. Възпитаниците на гл. ас. Надежда Ангелова в Пловдивския университет са предложили шест разновидността, откакто се срещнали с текста и куклите, участвали и на подготовки.

" Работим и с Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Студентите на доцент Александър Гьошев готвят оферти за афиш на " По ръба на небето " на Веселка Кунчева ", описа шефът на куклениците Петър Влайков. Той сподели, че най-после ще бъде направена галерия с всички планове за плакати.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР