Кризата в Судан продължава. Боевете в столицата Хартум се засилиха,

...
Кризата в Судан продължава. Боевете в столицата Хартум се засилиха,
Коментари Харесай

Кризата в Судан: Въздушни удари и боеве в Хартум, докато примирието се разпада

Кризата в Судан продължава. Боевете в столицата Хартум се ускориха , като по този метод се нарушава оповестеното помирение , с цел да може жителите да изоставен обитаемото място, съобщи „ BBC “. 

В неделя армията заяви, че нападна града от всички направления , с въздушни удари и тежка артилерия, с цел да прогони паравоенните си противници . Примирието трябваше да завърши късно през днешния ден. Така милиони остават в капан в столицата Хартум, където храната към този момент не доближава. 

Чужди страни не престават да изтеглят своите жители измежду хаоса . Съобщава се за повече от 500 убити от началото на боевете на 15 април сред постоянната войска и Силите за бърза поддръжка /RSF/. Но броят на починалите и ранените може да е доста по-голям.

Командващият армията военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан и шефът на RSF военачалник Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемедти , се борят за власт – и не са съгласни по-специално по отношение на проектите за включване на RSF в армията.

Споразумението от четвъртък вечерта за удължение на прекратяването на огъня бе реализирано след интензивни дипломатически старания от страна на прилежащи страни, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Организация на обединените нации. Но удължаването от 72 часа не се съблюдава.

Снощи тежките боеве бяха обновени в Хартум. Армията сподели, че е провела интервенции против войските на RSF северно от центъра на града. Очевидци показаха пред организация „ Reuters “, че армейски дронове са улучили позиция на RSF покрай огромна петролна рафинерия .

„ Събудихме се още веднъж от звука на изтребители и противовъздушни оръжия, взривяващи целия ни квартал “ , сподели един от жителите на Агенция Франс Прес в неделя.

Дипломатическият сътрудник на „ BBC “ Пол Адамс, който следи събитията от Найроби в Кения, споделя, че на армията ще бъде мъчно да изгони RSF от Хартум . Въпреки превъзходната огнева мощност на армията, RSF са доста мобилни и по-подходящи за градска война , прибавя нашият сътрудник.

В събота държавното управление на Обединеното кралство приключи интервенцията по евакуация. Министерството на външните работи заяви, че последният полет е изхвърчал от Хартум в 22:00 часа локално време (20:00 часа GMT) и общо близо 1900 души са били изведени .

Организиран от Съединени американски щати ескорт доближи Порт Судан, с цел да изтегля още американски жители с транспортен съд до Джеда в Саудитска Арабия . В него се споделя, че стотици американци към този момент са напуснали, в допълнение към дипломатите, евакуирани по въздух преди седмица.

Също в събота някогашният судански министър председател Абдала Хамдок предизвести, че спорът може да стане по-лош от този в Сирия и Либия . Тези войни са довели до стотици хиляди смъртни случаи и са предизвикали неустойчивост в по-широките райони.

Говорейки в Найроби, той сподели:

„ Мисля, че това ще бъде призрачен сън за света. Това не е война сред войска и дребен протест. Това е съвсем като две армии. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР