Красотата на Велико Търново не се крие единствено в Царевец,

...
Красотата на Велико Търново не се крие единствено в Царевец,
Коментари Харесай

Къде се намира най-късата улица в България

Красотата на Велико Търново не се крие само в Царевец, Трапезица или Самоводската чаршия. Градът е прочут и с неповторимата си архитектура. Къщите са строени върху тесни и къси улички. Те са най-късите в България. Една от тях се споделя „ Тунел ". Има и уличка, която е сред 15 и 30 метра, зависи по какъв начин ще бъде измерена. Във Велико Търново има пет направления на света - север, юг, изток, запад, а петата - по стъпалата.

Уличките са дребни, криви и стръмни. Пълни са с история, въздухът тук е различен ", споделя Даниела Миланова, гражданин в остарялата част на града. Това са най-малките улички в България. Намират се в остарялата част на Велико Търново. Повечето не са подобаващи за прекосяване на коли.

„ Повечето от тези улички в Стария град, свързват по хоризонтал две други по-главни улици, и са второстепенни. Обикновено са пешеходни, във тип на стъпала. Някои от тях са направени в жанр „ магарешки " стъпала - ходило, площадка и отново ходило. По този метод се преодолява денивелацията на терена ", изяснява проектант Донка Колева.

Въпреки огромната денивелация и сложен терен, в града живеят старите великотърновци, пазещи историята на този тип възрожденска архитектура и строителство. Жителите описват, че особено за Велико Търново е, че къщите могат да имат по две разнообразни улици от двете си страни.

Най-късата улица в България, се споделя „ Пролет ". В най-тясната й част, по нея могат да се разминат едвам двама души. Улицата е с дължина към 15 метра. Броят на дребните великотърновски улички е значителен и всяка една си има име. Някои от тях са наименувани неотдавна. Дължината им е сред 20 и 60 метра, и по тях човек може само да се разхожда.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР