Красотата на България и редките животински видове, които се срещат

...
Красотата на България и редките животински видове, които се срещат
Коментари Харесай

National Geographic включи България в своята поредица за дивата природа

Красотата на България и редките скотски типове, които се срещат по нашите земи, привлякоха вниманието на National Geographic. Страната ни стана част от документалната поредност „ Rewilding the Iron Curtain “, отдадена на европейската самодейност „ Зелен пояс ” (European Green Belt Initiative).

Сериите са снимани от режисьорката Алис Уайтхаус, която работи дружно с операторката Ана Акоманоай. В поредицата се споделя за запазване на местообитания и редки типове по цялото продължение на някогашната „ Желязна завеса “ – от Балтийското крайбрежие и Скандинавия до крайбрежията на Адриатическо и Черно море.

Епизод 1 е отдаден точно на България и работата на „ Зелени Балкани ” по възобновяване на белошипата ветрушка в Сакар, като част от плана „ Живот за белошипата ветрушка “, изпълняван по Програма LIFE на Европейския съюз.

Частта, отдадена на България, стартира с изявление, взето от Градимир Градев, планов управител на самодейността „ По-добър живот за белошипата ветрушка “. Той споделя за типа и по какъв начин е почнало възобновяване на популацията. Във видеото е разказана и историята на възстановителния център в Стара Загора, който се грижи за популацията на новите типове.
Коя е Алис Уайтхаус?
Алис Уайтхаус е режисьор и фотограф с интерес към тематиките за опазването на дивата природа и човешката история, със специфичен фокус върху това по какъв начин основаните от индивида граници въздействат на придвижването на дивата природа и заплашват уязвимите типове, написа българското издание на National Geographic.

Тя получи финансиране от Националното географско сдружение през 2021 година за основаването на уеб сериал, озаглавен „ Rewilding the Iron Curtain “. Този план се концентрира върху Европейския зелен пояс - екологичен кулоар, идващ истинския маршрут на „ Желязната завеса “.
„ Летящият “ фотограф: Владислав, който снима България за National Geographic
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР