Крадци обират домове на възрастни хора, докато са в болница,

...
Крадци обират домове на възрастни хора, докато са в болница,
Коментари Харесай

Обират домовете на възрастни, докато са в болница

Крадци обират домове на възрастни хора, до момента в който са в болница, инфектирани с Коронавирус, и се борят за живота си. Апашите изследват кои пенсионери не са виждани от дълго време и набелязват да ударят жилищата им, без да ги заловен на мястото на престъплението.

За порочната процедура, която набира мощ сега, сигнализираха от Министерство на вътрешните работи пред „ Телеграф “. От ведомството приканиха хората да бъдат бдителни и да не споделят с непознати кой е в болница от техните съседи, тъй като дават зелена светлина на бандитите. От силовото ведомство показаха още, че плячката, която търсят крадците, са пари и златни украшения.
„ Откакто броят на инфектираните и приети в болница пациенти набъбна стремглаво, имаме от ден на ден сходни случаи. Лошото е, че сигнал за кражбата се подава след най-малко 5 дни, когато потърпевшият или негов родственик види, че е обран апартаментът. Следите са мощно компрометирани, а в някои случаи непосредствено липсват “, обясниха от Министерство на вътрешните работи.

На ден единствено в София стават по приблизително 3 удара на жилища. Същото е ситуацията в огромните регионални градове – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Търново, Враца и така нататък Все още не може да се каже какъв % от случаите е точно на обрани пенсионери, лежали в болница с Коронавирус, само че съгласно криминалисти най-малко по една от домовите обири е от този тип.

Разследващите засекли, че крадците работят постоянно по двама. Единият играе ролята на отцепка, беседва със съседи, прави се на отзивчив, до момента в който другият оставя нишани, по които да са сигурни, че жилището е празно. Най-често оставяли дребни незабележими листчета в процепа сред вратата и касата. Залагали ги в долния край съвсем до изтривалката, с цел да не бъдат видяни и махнати от съседи. Задължително в пощенската кутия на пенсионерите пускали и рекламни брошури. Гледали дали някой ги взима и това също употребявали за ориентир, описаха криминалисти.

„ Наблюдават набелязаните жилища по два дни. Вече когато са изцяло сигурни, че няма никой, влизат. Тършуват за пари и злато, както и старинни предмети “, описаха криминалисти, представени от novini.bg.

Избирали да вършат ударите по обяд, когато с изключение на жертвите останалите хора били на работа и нямало късмет някой да ги забележи. Вече при къщите с дворове пък избирали времето след среднощ, защото там рискът да ги виждат бил по-голям.

В дирекциите в София и Пловдив има към този момент подадени няколко сигнала за опити за обири, до момента в който хората са в домовете си, споделиха още от Министерство на вътрешните работи. Апаши нахлували в жилището, мислейки, че е празен, само че внезапно забелязвали пенсионери да ги гледат уплашени. В тези случаи те ги изблъсквали и бягали, без да пипнат нищо. Само в един от случаите крадецът дръпнал чантата на стара жена, оставена под закачалката.

Полицаи разкриват няколко куриозни случаи на крадци, които се скарали за дребна плячка, а след това се топели пред проверяващите.

„ Имаше преди три седмици домова кражба в София. Тогава хванахме двамата причинители. По време на разпитите обаче стана ясно, че са се скарали, защото единият откраднал две златни синджирчета от жилището на пенсионерка, а като слязъл долу при авера си, посочил единствено едното. В последна сметка се натопиха взаимно и описаха по какъв начин тъкмо са влезнали и какво са откраднали “, споделят униформените.

Подобни случаи били процедура, като по този начин бандитите мислели, че ще си спестят присъдата.

Облечени са като снабдители носят маски и шапки

Пандемията и Коронавирус ограниченията улесниха прикритието на крадците. Вече всички носят маски и на никого не му прави усещане, в случай че човек е скрил лицето си с здравното произведение. Апашите употребявали ловко маските, обличали се с облекла на снабдители, слагали якета с марките на огромни компании и по този начин обикаляли гладко входовете. Криминалистите засичали, че носят и облекла на мобилни оператори, като сякаш проверявали интернета на дадена кооперация, а те разпитвали през това време кой го няма и е в болница. Откакто застудя, слагали и шапки, като по този начин на процедура лицата им оставали безусловно анонимни, което създавало проблем при разпознаването след ареста им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР