Който обича свинско със зеле, трябва да сложи кисело зеле

...
Който обича свинско със зеле, трябва да сложи кисело зеле
Коментари Харесай

Кисело зеле в бидон с хрян

Който обича свинско със зеле, би трябвало да постави кисело зеле в бидон - ето и най-точната рецепта

Необходими Продукти

● зеле - 50 кг
● морска сол - 1.5 кг
● хрян - 2 - 3 корена
● лук - 2 - 3 глави
● ябълки - 2 - 3
● дюли - 1 бр.
● царевица - 1 кочан
● алено зеле - 1 - 2 глави /по предпочитание за цвят на сока/

Начин на подготвяне

Избират се приблизително огромни зелки. Изчистват се от горните листа и кочанът се издълбава.

В издълбаната част се поставя по 1-2 супени лъжици морска сол и зелките се подреждат в издълбаната част нагоре в подобаващ съд - бидон или каче.

Така подредените зелки се оставят за 2-3 дни на изсъхнало. След това се нарязват на части корените хрян, изчистения от люспите лук, ябълките и дюлята, пуска се и кочана царевица.

По предпочитание за цвят на сока може да се сложат и 1-2 глави алено зеле. Зелето се залива с вода, тъй че тя да покрива добре зелето.

Останалата сол се слага в тензухена торбичка и се пуска при зелето. Върху зелето се поставя дървена кръстачка или нещо друго уместно и почистен камък, с цел да притиска зелките да не изплуват от водата и да останат на изсъхнало.

Вместо камък, у дома използваме добре измити пластмасови шишета напълнени с вода - по този начин в случай че шишето падне към дъното на бидона няма заплаха той да се спука.

След 3-4 дни стартира претакането на зелето - по 2-3 пъти на 2 дни. След като свърши претакането, добре е от горната страна да се постави тензух, който да обере сагата, която ще се образува. Тензухът се изпира и отново се слага. По този метод зелето се резервира за по-дълго време.

След като зелето стане, това става най-вече през м. януари или февруари, зелките се изваждат - отделят се листа за сарми, които се подреждат в буркани.

Останалото зеле се нарязва на дребно и се подрежда също в буркани. Така приготвените буркани със сармите и зелето се допълват със зелев сок и се затварят.

Стерилизират се 5 минути и се прибират на хладно място. При потреблението им за приготвянето на ястия, в случай че зелето е доста солено, то може да се премие с вода.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР