Котка, която се чеше, дъвче кожата си или изглежда неспокойна,

...
Котка, която се чеше, дъвче кожата си или изглежда неспокойна,
Коментари Харесай

Как да изчистим котката от бълхи

Котка, която се чеше, дъвче кожата си или наподобява неспокойна, най-вероятно има бълхи. Можете да облекчите сърбежа ѝ и да я предпазите, като знаете по какъв начин да забележите и унищожите бълхите при котката и в дома ви.

Преди да похарчите пари за препарати срещу бълхи, първо разберете дали сигурно дребните кръвосмучещи вредители са се заселили в козината на любимеца ви.

Внимателно, като ползвате два пръста, прегледайте козината на котката, като следите за някакво придвижване. Ако забележите дребни черни буболечки да подскачат измежду космите, това значи, че е време да се захванете с битката с вредителите.

Разрешете козината на любимеца си с железен гребен с фини зъби от главата до опашката няколко пъти дневно. Това ще отстрани възрастните бълхи и техните яйца и ще облекчи сърбежа. След всяко сресване потапяйте гребена в примес от вода и течен перилен препарат, с цел да убиете бълхите.

След това хубаво изкъпете котката, колкото и да му е неприятно. Можете да употребявате шампоан срещу бълхи или елементарен. Това ще удави последните останали бълхи и ще отърве котката от неприятните чувства по кожата ѝ.

В аптеките оферират и разнообразни препарати срещу бълхи. Най-разпространените от тях са пудрите, шампоаните и дългодействащи капки срещу гадините. Посъветвайте се с вашия ветеринар кое е най-подходящото и дейно средство против вредителите.

 котка с бълхи се чеше

При пудрите и шампоаните би трябвало да внимавате за дозата, с цел да не навредите на котката. Капките се доста по-ефективни, те служат за дълготрайна отбрана. Проблемът е, че бълхите привикват с тях и постоянно те престават да бъдат ефикасни.

Все отново един път отървали се от бълхите по котката, би трябвало да предприемете ограничения те да не се появят още веднъж в дома ви и по кожата на котката ви.

Цялостното разчистване на дома може да ви помогне да решите казуса. Пускайте прахосмукачката всеки ден, изключително през лятото. Почистете килимите, меките мебели, пукнатините в пода, с цел да засмучете всички яйца, преди те да могат да се излюпят. Така ще се отървете и от живите бълхи. Просто не забравяйте да изхвърлите торбичката от прахосмукачката или да измиете кутията с топла сапунена вода, когато приключите.

Мийте пода най-малко един път седмично в идващите три седмици, в случай че котката ви е имала бълхи. Вземете всички одеяла, покривки и тъкани, които вашият домакински любим е докоснал, и ги хвърлете напряко в пералнята. Използвайте гореща вода, тъй че никакви буболечки да не оцелеят след прането.

Попитайте вашия ветеринар за средства за дълготрайна отбрана на котката от бълхи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР