Кораловите рифове на Сейшелските острови са една от най-красивите и

...
Кораловите рифове на Сейшелските острови са една от най-красивите и
Коментари Харесай

Откриха коралова "супермагистрала" в Индийския океан

Кораловите рифове на Сейшелските острови са една от най-красивите и нежни екосистеми в света.

Но учените към този момент са разкрили " коралова супермагистрала ", която може да бъде от основно значение за подкрепяне на тези зашеметяващи естествени чудеса да оцелеят, заяви Dailymail.

Въпреки че са разпръснати на повече от 540 000 квадратни благи (1,4 милиона квадратни километра), учените откриха, че коралите от отдалечени рифове в действителност са генетично свързани.

Изследователи от Оксфордския университет настояват, че това е първото доказателство за голяма мрежа от океански течения, които оказват помощ за преместването на кораловите ларви от риф до риф.

Констатациите идват малко откакто специалистите предизвестиха, че кораловите рифове в Големия бариерен риф са в " сериозна заплаха ", на фона на най-лошото събитие за избелване в историята.

С помощта на държавното управление на Сейшелските острови и локалните организации за ръководство на рифовете, откривателите събраха коралови проби на 19 разнообразни места.

Използвайки генетичен разбор, откривателите откриха поразително равнище на подобие сред другите коралови популации.

Това беше непредвиден резултат, защото предходните океански симулации допускаха, че би трябвало да има единствено лимитирана връзка сред външните и вътрешните острови.

Въпреки това, употребявайки по-подробен модел на океана, откривателите откриха, че моделите на генетична връзка съответстват тясно с моделите на океанските течения.

Това допуска, че когато кораловите ларви хвърлят хайвера си, те могат да бъдат пренесени на хиляди километри, преди да намерят нов риф, който да се засели и пораства.

Д-р Ейприл Бърт, водещ създател на проучването, споделя: " Това изобретение е доста значимо, тъй като основен фактор за възобновяване на кораловите рифове е снабдяването с ларви ".

Изследователите разкрили, че коралите, които се развъждат на отдалечената Алдабара, са се популяризирали на запад към източното крайбрежие на Африка посредством източноафриканското крайбрежно течение.

Оттам коралите ще бъдат пренесени на север по крайбрежието толкоз надалеч, че някои в последна сметка ще доближат Южното екваториално насрещно течение, което ще ги води назад на изток към вътрешните острови на Сейшелските острови.

 Изследователите считат, че това изобретение може да бъде от жизненоважно значение за бъдещото запазване на кораловите рифове на Сейшелите.

Сейшелските рифове към този момент са опустошени от солидни избелващи събития, при които измененията в температурата или светлината убиват големи количества корали.

През 1998 година едно изключително опустошително събитие умъртви 90% от живите корали.

В своята публикация, оповестена в Scientific Reports, откривателите пишат: " Прогнозите за дълготрайното му оцеляване са мрачни, като избелването се чака да се трансформира в годишно събитие в границите на идващите 15 до 40 години ".

Въпреки това, външните острови на Сейшелските острови наподобява са по-малко наранени от избелването, което допуска, че те може да са дом на по-устойчиви на белина типове.

Ако тези типове могат да пътуват през Coral Superhighway до вътрешните острови, тогава те биха могли да попълнят най-малко част от рифа.
 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР