Корабът също е в много добро състояние и има нужда

...
Корабът също е в много добро състояние и има нужда
Коментари Харесай

След 140 денонощия: Корабът Св св. Кирил и Методий се завърна от Антарктида




Корабът също е в доста положително положение и има потребност единствено от леки поправки, които ще бъдат изпълнени в локален цех, добави капитан Данаилов.

По време на 32-рата българска полярна експедиция научноизследователският транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " (НИК 421) е проплавал 20 054 морски благи. Пътешествието е траяло тъкмо 149 денонощия, по-продължително с към 30 дни спрямо предходното.Работата в оперативната зона под 55-ия паралел също бе по-дълга, само че най-важното е, че транспортирахме и разтоварихме напълно независимо на необорудван бряг материалите за новата научна лаборатория на българската база на остров Ливингстън, уточни капитанът, представен от Българска телеграфна агенция.

Снимка: Bulphoto

Той описа, че по време на плаването са се сблъсквали и с неприятни метеорологични условия. Лошо време корабът е претърпял при прекосяването на пролива Дрейк, както и в залива Баия гранде в териториалните води на Аржентина . На връщане, към остров Сицилия, също имаше проблеми, само че екипажът се оправи съответно, изясни още Данаилов и акцентира, че бурята в Средиземно море е помогнала да се калят 24-мата курсанти, карали стаж на ръб.

Командирът на НИК 421 кап.II сан Николай Данаилов
Снимка: Bulphoto

На въпрос дали е подготвен за 33-тата полярна експедиция капитан Данаилов даде безапелационен одобрителен отговор, като уточни че за задачата управлението би трябвало да му гласоподава доверие. Той добави, че няма член на екипажа, който също да не е подготвен да отплава още веднъж за Ледения континент.

32-рата българска полярна експедиция се завърна вкъщи
Снимка: Bulphoto

32-ата българска антарктическа експедиция до полярната база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън стартира на 8 ноември 2023 година Тогава корабът отплава от Варна, претрупан със 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория наоколо до българската база.

Снимка: Bulphoto

Екипажът на кораба безапелационно преизпълни поставените му задания, сподели началникът на Военноморското учебно заведение във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров пред Българска телеграфна агенция.

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, регионалният шеф на Варна Андрияна Андреева и генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев
Снимка: БТА

Той напомни, че при актуалното си корабоплаване корабът достави структурата на новата научноизследователска лаборатория на остров Ливингстън за българските учени. Благодарение на синергията в дейностите на логистиците, строителите и екипажа на " Св. св.Кирил и Методий " през днешния ден към този момент имаме неповторима по своите размери и структура лаборатория, уточни Медникаров. И акцентира, че българската експедиция е осигурила и логистиката за три испански бази.

Снимка: БТА

Корабът приключи и екооперацията по почистването на залива на острова, като по този начин българите съблюдаваме най-високите стандарти в подтекста на Антрактическия контракт, сподели още Медникаров. Той напомни още, че по време на плаването си българският кораб оказа помощ и на бедстваща яхта под канадски байрак.

Снимка: Bulphoto

По време на 32-а експедиция от борда на кораба се организираха 4 научноизследователски плана с висока успеваемост, добави още Медникаров. Той напомни, че откакто български откриватели откриха на брега останките от аварирал аероплан, с помощта на съответната реакция на командира на кораба и на екипажа те са събрани и класифицирани, за което са известени управляващите на Чили и Аржентина.

Снимка: Bulphoto

" Организирахме гала за отдаване на респект към починалите, това провокира извънредно положителни реакции в аржентинското общество, получихме и благодарности от президента и министъра на защитата на Аржентина ", добави Медникаров. По думите му това корабоплаване е станало част и от българската военноморска дипломация, тъй като за пръв път наш боен транспортен съд е посетил Бразилия.

Снимка: Bulphoto

" Св. св. Кирил и Методий " сподели, че България има потенциал да прави ефикасни научни проучвания в зона Антарктика , всички планове бяха изпълнени, като отвън подтекста на поставените задания направихме и обезпечаване на една испанска географска експедиция, заключи Медникаров.

Посрещане на 32-рата българска полярна експедиция
Снимка: Bulphoto

През 2021 година Висшето военноморско учебно заведение във Варна закупи плавателния съд дружно с Българския антарктически институт и Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Основната цел бе корабът да обезпечава превоза за българските полярни задачи до Антарктида и да взе участие в научноизследователските действия по Националната стратегия за полярни проучвания.

Снимка: БТА

Корабът получи своето име на 27 юли 2021 година Негова кръстница стана номинираната за " Оскар " българска актриса Мария Бакалова. Тогава бе повдигнат военноморският байрак, с което научноизследователският кораб получи бордови номер 421.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР